náhledy
Chuť na polévku z hovězí oháňky prý Jan Werich dostal, když ležel v nemocnici Na Františku. Sehnat v 70. letech základní ingredienci Evě Tůmové trvalo celé tři dny. Když pak herci přinesla vítězoslavně požadovaný pokrm až k lůžku, odvětil: * Mne už ta chuť přešla. Vem si taxíka a přivez z Vodičkové třeba kung-pao.
Autor: David Turecký
„Dýňový koláč Delikates je americký recept od Frances Ježkové. Velmi přitom záleží, odkud dýni berete. Zda z vlastní produkce či farmářského trhu. To pak chutná úplně jinak, než když ji koupíte v supermarketu. Také záleží na ročním období: když koláč upečete v listopadu nebo v prosinci, chutná jinak, než když ho vyzkoušíte v květnu,dává tip Werichova hospodyně Eva Tůmová.
Autor: David Turecký
„Tousty Kalifornia jsou velmi lehké a přesně vystihují oblíbené chutě Jana Wericha,“ popisuje Eva Tůmová jednoduchý recept, pro nějž stačí lehce namazat toustový chléb máslem, přidat šunku, půlku broskve a rozpůlený plátek ementálu. Podle Werichovy hospodyně oku velmi lahodí, pokud se nad každou broskví vytvoří z půlek sýra „stříška“ a navrchu tak vznikne oranžové broskvové oko.
Autor: David Turecký
Recept na velikonoční nádivku z uzeného masa, housek, vajíček, kopřiv, vývaru a trochy vlažného mléka pochází od Zdeny Werichové, která ho převzala od své maminky.
Autor: David Turecký
Uzené koleno nesmělo u Werichů chybět na Vánoce. Svátečním hostům se tehdy v deset hodin dopoledne podávalo zásadně s vejmrdou - nastrouhaným křenem smíchaným s jablkem a spařeným hovězím vývarem. „Vše se smíchá dohromady a servíruje se v množství dosti velké naběračky,“ dodává rodinná přítelkyně Werichových Eva Tůmová.
Autor: David Turecký