Domácí limonáda s mátou
Budete potřebovat: lístky z 1 stonku máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 1 - 2 limety nebo citróny (1 kus na plátky), 1,5 l vody
Postup: Limetu nebo citrón vymačkejte do skleněného džbánu, přidejte cukr a natrhané lístky máty. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Limonádu nechte vychladit, můžete přidat plátky limety nebo citrónu a kostky ledu.
Tip: místo cukru se dá použít med. Pro zvýraznění chuti trochu čerstvého zázvoru.
Mátový salát
Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, bílý jogurt, 1 stroužek česneku, malý svazek čerstvě nasekané máty, půlku červené cibulky, sůl, pepř, šťáva z 1 citrónu
Postup: Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Lístky máty nasekejte nadrobno a smíchejte s čerstvým jogurtem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápněte citrónovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte okurky. Nechte vychladit Na závěr můžeet přidat na drobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu
Jahodový sorbet s mátou
Budete potřebovat: 100 g krupicového cukru, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvých nebo mražených jahod, šťávu z jednoho citronu
Postup: Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a na mírném plameni ohřívejte tak dlouho, až se úplně rozpustí. Poté přidejte lístky máty, odstraňte z plotny a nechte asi čtvrt hodiny stát, aby sirup nasál vůni máty. Lístky máty pak vyjměte. Jahody rozmixujte, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Nechte tak hodinu zmrznout, poté můžete podávat.
Čtěte také: |
Mátový sirup
Budete potřebovat: čerstvou mátu (asi 50 dkg), 0,5 litru vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky, 0,5 kg cukru
Postup: V hrnci smíchejte vodu s cukrem a uveďte do varu. Až začne směs houstnout, přidejte na nasekanou mátu a citron. Krátce povařte, aby se sirup krásně provoněl, poté přiklopte poklicí a za občasného míchání nechte 2 - 3 hodiny odstát. Poté směs přeceďte přes plátno a opět zahřejte téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplňte do sklenic, dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu.
Marináda na jehněčí maso
(můžete použít i na kuřecí)
Budete potřebovat: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citróny, sůl, pepř
Postup: Prolisovaný česnek smíchejte s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citrónu a nasekanou mátou. Do směsi naložte maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a nechte přes noc marinovat. Poté pečte v troubě.