Neděle 19. ledna 2020svátek má Doubravka 2 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
24. ledna 2017 7:09 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Máte chuť na pomazánku? Připravte ji z cizrny

Cizrnová pomazánka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cizrnová pomazánka | foto: Smart Press

Jak na cizrnovou pomazánku? Vyzkoušejte jednoduchý vganský recept. Mimo jiné, podobné pomazánky si můžete připravit z jakékoli uvařené luštěniny, osmažené cibulky, oleje, bujónu či soli a koření. Nechte se inspirovat.

Cizrnová pomazánka

  • 100 g cizrny nebo plechovka sterilované cizrny v biokvalitě
  • 1-2 vrchovaté lžíce sezamového másla, tzv. tahini
  • panenský sezamový olej
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • mořská sůl

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1–1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte.

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek se solí. Až cibulka změkne, přidejte ji k uvařené cizrně a vše rozmixujte. Dle potřeby přidávejte během mixování po troškách vývar z cizrny.

Krém dochuťte sezamovým máslem tahini a šťávou z citrónu. Lze dochutit čerstvě umletým koriandrem nebo sójovou omáčkou Shoyu nebo Tamari.

Tahini

Tahini je pasta, která se vyrábí z mletých sezamových semínek. Možná vám bude zpočátku připadat jakoby lehce nahořklá, ale když ji správně ochutíte, bude vám zaručeně chutnat. Sezam prospívá očím, kůži, nehtům i vlasům. Obsahuje velmi mnoho vápníku. Východní medicína používá sezamu při léčení artritid, revmatismu a očních potíží. Z tahini si lze udělat sladký krém podobný chalvě. Uděláte ho tak, že smícháte tahini a rýžový či pšeničný sirup nebo med. Skvělé je z tahini udělat dresink na dýňové, mrkvové a jiné sladké saláty. Smícháte tahini, med, vodu a citronovou šťávu. Výborný je i tahini dresink s citrónovou šťávou, česnekem a a bylinkovou solí.

Recept pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Lidovky.cz
Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Ranč Zorro pedofilního milionáře Jeffreyho Epsteina v poušti v Novém Mexiku,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Až patnáct procent mladých žen trápí záhadná nemoc. Lékaři si s ní nevědí rady

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Syndrom PCOS výrazně komplikuje početí. Problémy s ním trápí stále více Čechů. Některé rodiny pořízení potomka příliš...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Sexting | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...