Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Máte chuť na thajskou kuchyni? Přinášíme tipy na rychlou večeři

Jídlo

  7:00
Pikantní sezamové nudle, ostré omáčky a spousta zeleniny. Thajská kuchyň se v Česku těší velké oblibě a bistra se v Praze množí jak houby po dešti. Pokud máte na thajské jídlo chuť, ale chtěli byste si ho připravit v pohodlí domova, přinášíme pár jednoduchých receptů.

Pikantní sezamové nudle foto: Muži sobě

"Pokud si chcete připravit thajské jídlo doma, začněte s něčím jednoduchým - třeba polévkou Tom Yum nebo omáčkou Laab Kai," říká šéfkuchař a majitel restaurace Café Buddha Národní Štěpán Návrat.

PSALI JSME:

Pokud už s thajským jídlem zkušenosti máte, zkuste si udělat domácí kari. "Domácí kari budete dělat tak půl hodiny, ale chuť je několikanásobně lepší než u kupované pasty z kyblíčku od vietnamce," říká Návrat.

Polévka Tom Yum

  • vývar
  • 100g citronové trávy a galangal
  • citrónový list
  • chilli dle chuti
  • rybí omáčka
  • limetová šťáva dle chuti
  • krevety nebo kuřecí maso
  • houby: hlíva, žampion, shitake, rajčata, koriandr

Příprava:
Je potřeba veškerou zeleninu pořádně očistit, poté si udělejte základ - vývar z citronové trávy, galangy,chilli, koriandr (kořen), citrónového listu, limetové šťávy, rajčata a masa nebo krevet. Po 30 minutách vaření polévku dochuťte chilli, cukrem, rybí omáčkou a limetovou šťávou. Při servírování polévku ozdobte čerstvými kousky rajčátka a koriandrem.

Laab Kai

  • vývar
  • směs bylinek: máta, koriandr, jarní cibule, sušené a čerstvé chilli
  • rybí omáčka
  • limetová šťáva dle chuti
  • krevety, hovězí, vepřové nebo kuřecí maso
  • červená cibule, salát

Příprava:
Maso ručně rozsekejte na malé kousky a poté uvařte ve vodě, sceďte a dejte do mísy, přidejte špetku vývaru, na jemno nasekanou bylinkovou směs, cukr, rybí omáčku, limety, cibulí a rýžový pudr, který si uděláte pražením sticky rice, galangy, citrónové trávy a listu poté směs rozmixujete na prášek a část vmíchejte do salátu. Směs servírujete na salátu s rýží.

Karí koření

Jak na domácí kari?

Jestli milujete thajskou kuchyni, tak byste měli umět připravit domácí kari pastu. Chuťově se jí koření ze supermarketu nevyrovná a navíc nádherně voní. Kari je směs až padesáti bylin. "Připravil jsem ulehčenou exkluzivní kari pastu, kterou zvládne udělat téměř každý," říkášéfkuchař.

Na kari pastu potřebujeme:

  • 2 lžíce galangy, krájené na nudličky
  • 1 lžíce kafrový / limetové štávy
  • ½ šálku thajského koriandru, kořenů a lístků
  • 1 lžíce krevetí pasty
  • 1 lžíce hrubé soli
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 1 lžíce
  • 2 lžíce Kmínu
  • 1/2 lžíce bílého pepře, kuličky
  • 20 ks zeleného chilli „bird“ dá se nakoupit v Sapě
  • 1-2 ks zelené jalapeňos
  • 4 stroužky česneku
  • 25 g thajské bazalky
  • 2 ks  šalotky
  • 2 ks citrónové trávy
  • pánev
  • mixér
  • nádobu na uskladnění
Chilli koření a chilli papričky - ilustrační foto.

Rozehřejte si nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrové semínka, kmín, bílý pepř, které lehce restuje cca 4 minuty dokud se neuvolní lákavá vůně, směs se nesmí připálit. Poté si nachystejte mixér a na prach směs rozmixujte a postupně přidávejte zbytek ingrediencí dle vaší volby, směs musí být pastové konzistence tudíž v průběhu mixování můžete přidat lžíci oleje do lepivé "plastelinové" konzistence. Kari pastu poté pomalu orestujte na pánvi se dvěma lžicemi oleje a pomalu ji restujte cca 3-5 minut, jakmile ztmavne, dobře jí utěsněte. Ve sklenici vám vydrží minimálně týden, uchovávejte v chladu.

Pikantní sezamové nudle (podle šéfkuchaře Tomáše Stehlíka)

"Recepty z Buddha Baru doma skoro nevařím, jsem jich přejedený z práce. Ale tyhle nudle miluju. Je to jedno z nejlepších jídel, a přitom stačí jenom nakrájet pár kousků zeleniny, žádná extra kouzla v tom nejsou. Tajemnými přísadami jsou shichimi togarachi, směs japonských pepřů s česnekem a seznamem, a tmavý sezamový olej, je dělaný za tepla a mnohem aromatičtější než ten obyčejný," vysvětluje oblíbenost receptu šéfkuchař a spoluautor kuchařky Muži sobě Tomáš Stehlík. 
 
Co budete potřebovat?

  • 200 g asijských nudlí
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml tmavé houbové sojové omáčky
  • 1 lžička koření shichimi togarachi
  • 50 ml tmavého sezamového oleje
  • 2 lžíce mrkve, nakrájené na nudličky julienne
  • 2 lžíce čerstvých sojových klíčků
  • 1 lžíce červené papriky, nakrájené na nudličky julienne
  • 1 lžíce žluté papriky, nakrájené na nudličky julienne
  • 4 střední žampiony
  • 4 střední houby shitaké
  • ½ hlívy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká šalotka
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 4 lžíce rostlinného oleje

V hrnci přiveď k varu vodu a podle návodu na obalu v ní uvař nudle. Po uvaření je propláchni studenou vodou a nech okapat. Suroviny na omáčku smíchej v rendlíku a krátce provař. Nech vystydnout. Připrav si zeleninu: mrkev a papriku nakrájej na tenké nudličky julienne, houby na tenké plátky, cibuli, česnek a zázvor nadrobno nasekej. 

V pánvi wok orestuj na oleji nejprve česnek se zázvorem, pak postupně přidej houby, zeleninu a uvařené nudle. Sojové klíčky úplně na závěr. Zastříkni omáčkou, nech lehce probublat a podávej posypané sezamem.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...