"Pokud si chcete připravit thajské jídlo doma, začněte s něčím jednoduchým - třeba polévkou Tom Yum nebo omáčkou Laab Kai," říká šéfkuchař a majitel restaurace Café Buddha Národní Štěpán Návrat.
PSALI JSME: |
Pokud už s thajským jídlem zkušenosti máte, zkuste si udělat domácí kari. "Domácí kari budete dělat tak půl hodiny, ale chuť je několikanásobně lepší než u kupované pasty z kyblíčku od vietnamce," říká Návrat.
Polévka Tom Yum
- vývar
- 100g citronové trávy a galangal
- citrónový list
- chilli dle chuti
- rybí omáčka
- limetová šťáva dle chuti
- krevety nebo kuřecí maso
- houby: hlíva, žampion, shitake, rajčata, koriandr
Příprava:
Je potřeba veškerou zeleninu pořádně očistit, poté si udělejte základ - vývar z citronové trávy, galangy,chilli, koriandr (kořen), citrónového listu, limetové šťávy, rajčata a masa nebo krevet. Po 30 minutách vaření polévku dochuťte chilli, cukrem, rybí omáčkou a limetovou šťávou. Při servírování polévku ozdobte čerstvými kousky rajčátka a koriandrem.
Laab Kai
- vývar
- směs bylinek: máta, koriandr, jarní cibule, sušené a čerstvé chilli
- rybí omáčka
- limetová šťáva dle chuti
- krevety, hovězí, vepřové nebo kuřecí maso
- červená cibule, salát
Příprava:
Maso ručně rozsekejte na malé kousky a poté uvařte ve vodě, sceďte a dejte do mísy, přidejte špetku vývaru, na jemno nasekanou bylinkovou směs, cukr, rybí omáčku, limety, cibulí a rýžový pudr, který si uděláte pražením sticky rice, galangy, citrónové trávy a listu poté směs rozmixujete na prášek a část vmíchejte do salátu. Směs servírujete na salátu s rýží.
Jak na domácí kari?
Jestli milujete thajskou kuchyni, tak byste měli umět připravit domácí kari pastu. Chuťově se jí koření ze supermarketu nevyrovná a navíc nádherně voní. Kari je směs až padesáti bylin. "Připravil jsem ulehčenou exkluzivní kari pastu, kterou zvládne udělat téměř každý," říkášéfkuchař.
Na kari pastu potřebujeme:
- 2 lžíce galangy, krájené na nudličky
- 1 lžíce kafrový / limetové štávy
- ½ šálku thajského koriandru, kořenů a lístků
- 1 lžíce krevetí pasty
- 1 lžíce hrubé soli
- ¼ šálku vody
- 1 lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce
- 2 lžíce Kmínu
- 1/2 lžíce bílého pepře, kuličky
- 20 ks zeleného chilli „bird“ dá se nakoupit v Sapě
- 1-2 ks zelené jalapeňos
- 4 stroužky česneku
- 25 g thajské bazalky
- 2 ks šalotky
- 2 ks citrónové trávy
- pánev
- mixér
- nádobu na uskladnění
Rozehřejte si nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrové semínka, kmín, bílý pepř, které lehce restuje cca 4 minuty dokud se neuvolní lákavá vůně, směs se nesmí připálit. Poté si nachystejte mixér a na prach směs rozmixujte a postupně přidávejte zbytek ingrediencí dle vaší volby, směs musí být pastové konzistence tudíž v průběhu mixování můžete přidat lžíci oleje do lepivé "plastelinové" konzistence. Kari pastu poté pomalu orestujte na pánvi se dvěma lžicemi oleje a pomalu ji restujte cca 3-5 minut, jakmile ztmavne, dobře jí utěsněte. Ve sklenici vám vydrží minimálně týden, uchovávejte v chladu.
Pikantní sezamové nudle (podle šéfkuchaře Tomáše Stehlíka)
"Recepty z Buddha Baru doma skoro nevařím, jsem jich přejedený z práce. Ale tyhle nudle miluju. Je to jedno z nejlepších jídel, a přitom stačí jenom nakrájet pár kousků zeleniny, žádná extra kouzla v tom nejsou. Tajemnými přísadami jsou shichimi togarachi, směs japonských pepřů s česnekem a seznamem, a tmavý sezamový olej, je dělaný za tepla a mnohem aromatičtější než ten obyčejný," vysvětluje oblíbenost receptu šéfkuchař a spoluautor kuchařky Muži sobě Tomáš Stehlík.
Co budete potřebovat?
- 200 g asijských nudlí
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 ml tmavé houbové sojové omáčky
- 1 lžička koření shichimi togarachi
- 50 ml tmavého sezamového oleje
- 2 lžíce mrkve, nakrájené na nudličky julienne
- 2 lžíce čerstvých sojových klíčků
- 1 lžíce červené papriky, nakrájené na nudličky julienne
- 1 lžíce žluté papriky, nakrájené na nudličky julienne
- 4 střední žampiony
- 4 střední houby shitaké
- ½ hlívy
- 3 stroužky česneku
- 1 středně velká šalotka
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 4 lžíce rostlinného oleje
V hrnci přiveď k varu vodu a podle návodu na obalu v ní uvař nudle. Po uvaření je propláchni studenou vodou a nech okapat. Suroviny na omáčku smíchej v rendlíku a krátce provař. Nech vystydnout. Připrav si zeleninu: mrkev a papriku nakrájej na tenké nudličky julienne, houby na tenké plátky, cibuli, česnek a zázvor nadrobno nasekej.
V pánvi wok orestuj na oleji nejprve česnek se zázvorem, pak postupně přidej houby, zeleninu a uvařené nudle. Sojové klíčky úplně na závěr. Zastříkni omáčkou, nech lehce probublat a podávej posypané sezamem.