Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mazance, beránci, dorty...cukráři se chystají na Velikonoce

Jídlo

  16:04
PRAHA - Typické mazance, beránci, ale také zvláštní dorty a zákusky s velikonoční tematikou chystají pro své zákazníky pražští cukráři. Ve svých výrobcích nešetří pravou vanilkou, čokoládou a pistáciovými oříšky, protože Češi se prý již začínají více orientovat na kvalitu.

Velikonoční mazanec. foto: Lidové noviny

Dvě velikonoční speciality chystají v Erhartově cukrárně na pražské Letné. "K velikonocům uděláme linecká kolečka, která se pomazávají višňovou nebo meruňkovou marmeládou. Vykrojovátkem se v nich vykrojí malí králíčci nebo kuřátka sedící ve vajíčku, takže v průřezu jsou pak tato zvířátka vidět," řekla majitelka podniku s prvorepublikovou tradicí Marcela Procházková.

Další specialitou jsou ručně malované perníky ve tvaru hlav zajíců s povidlovou náplní. "Budeme péct i domácí mazance podle starého receptu mojí babičky," uvedla Procházková. V nich by proto neměly chybět rozinky a mandle a nezbytnou surovinou je i poctivé máslo.

Erhartova cukrárna se připravuje na Velikonoce.

"Lidé začínají myslet nejen na to, aby pečivo hezky vypadalo, ale aby také dobře chutnalo. Nechtějí si jen zaplácnout žaludek, ale chtějí mít z něho i požitek," uvedla Procházková. Další typický velikonoční produkt - beránky - prý proto ponechají supermarketům, kde jsou laciné a malovýrobcům se je v této konkurenci nevyplatí péct.

Na zvýšený nápor zákazníků se chystají i v žižkovské cukrárně

Velikonoce jsou pro prodejce potravin druhým vrcholem sezony

Velikonoce jsou po Vánocích druhým vrcholem sezony pro výrobce potravin a nápojů, některé farmáře a rybáře. Prodeje výrazněji rostou producentům vajec, pekařům a cukrářům i výrobcům lihovin. V období velikonočních svátků roste poptávka po řadě potravin, které Češi během roku příliš nejedí. Dají si během nich například jehněčí maso či sladkovodní ryby, které kromě Vánoc příliš nekonzumují.

Lucie. "Pro mazance si lidé přijdou až ve středu a ve čtvrtek," řekla majitelka podniku Lucie Zrucká. O beránky však není zřejmě vinou ekonomické krize tak velký zájem jako byl loni a předloni, dodala. Zdejší beránci dostanou různé příchutě - k dostání budou i jogurtoví, čokoládoví a piškotoví a v různých velikostech. "Budeme také dělat jahodové zákusky ve tvaru vajíčka a malované jako kraslice," uvedla.
Mazance jsou hlavním velikonočním sortimentem také ve staroměstské cukrárně Astra, kde na ně přijímají objednávky. "Velký zájem je hlavně o mazance, protože se je nikomu nechce dělat doma," uvedl cukrář Ladislav Boch. V nabídce se objevují i dorty s velikonoční tematikou, kterými si jarní svátky připomínají především zaměstnanci firem sídlící v blízkém okolí cukrárny. Hitem jsou podle Bocha i marcipánoví králíčci, zajíčkové a vajíčka, které se používají jako dekorace na různé dezerty a dorty.

Autoři: ,