Dvě velikonoční speciality chystají v Erhartově cukrárně na pražské Letné. "K velikonocům uděláme linecká kolečka, která se pomazávají višňovou nebo meruňkovou marmeládou. Vykrojovátkem se v nich vykrojí malí králíčci nebo kuřátka sedící ve vajíčku, takže v průřezu jsou pak tato zvířátka vidět," řekla majitelka podniku s prvorepublikovou tradicí Marcela Procházková.
Další specialitou jsou ručně malované perníky ve tvaru hlav zajíců s povidlovou náplní. "Budeme péct i domácí mazance podle starého receptu mojí babičky," uvedla Procházková. V nich by proto neměly chybět rozinky a mandle a nezbytnou surovinou je i poctivé máslo.
"Lidé začínají myslet nejen na to, aby pečivo hezky vypadalo, ale aby také dobře chutnalo. Nechtějí si jen zaplácnout žaludek, ale chtějí mít z něho i požitek," uvedla Procházková. Další typický velikonoční produkt - beránky - prý proto ponechají supermarketům, kde jsou laciné a malovýrobcům se je v této konkurenci nevyplatí péct.
Na zvýšený nápor zákazníků se chystají i v žižkovské cukrárně
Velikonoce jsou pro prodejce potravin druhým vrcholem sezonyVelikonoce jsou po Vánocích druhým vrcholem sezony pro výrobce potravin a nápojů, některé farmáře a rybáře. Prodeje výrazněji rostou producentům vajec, pekařům a cukrářům i výrobcům lihovin. V období velikonočních svátků roste poptávka po řadě potravin, které Češi během roku příliš nejedí. Dají si během nich například jehněčí maso či sladkovodní ryby, které kromě Vánoc příliš nekonzumují. |
Mazance jsou hlavním velikonočním sortimentem také ve staroměstské cukrárně Astra, kde na ně přijímají objednávky. "Velký zájem je hlavně o mazance, protože se je nikomu nechce dělat doma," uvedl cukrář Ladislav Boch. V nabídce se objevují i dorty s velikonoční tematikou, kterými si jarní svátky připomínají především zaměstnanci firem sídlící v blízkém okolí cukrárny. Hitem jsou podle Bocha i marcipánoví králíčci, zajíčkové a vajíčka, které se používají jako dekorace na různé dezerty a dorty.