Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Menu na míru. Sázím na čerstvé suroviny a bylinky, říká Punčochář

Jídlo

  6:29
Šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru Jan Punčochář představuje Chef’s choice menu. V rámci nového konceptu svým hostům vaří menu na míru založené na sezónních čerstvých surovinách.

Jan Punčochář foto: Archiv Jana Punčocháře

„Jednotlivé chody se každý den mohou měnit. U nového Chef’s choice menu často improvizuji a používám nejčerstvější ingredience, ale občas i suroviny, které konkrétní hosté nikdy nejedli nebo k nim nemají kladný vztah ještě třeba ze školních let. Baví mě ukazovat, že i to, co nepatří mezi oblíbené potraviny může chutnat skvěle,“ upřesňuje oceňovaný šéfkuchař.

ŠÉFKUCHAŘ JAN PUNČOCHÁŘ PÍŠE PRAVIDELNĚ GLOSY PRO SERVER LIDOVKY.CZ

Loňský vítěz ankety Zlatý kuchař a šéfkuchař restaurace Grand Cru pro své hosty připravuje nabídku založenou na čerstvosti a originalitě. „Před večeří se hostů pochopitelně ptám na případné alergie či jídla, která nechtějí jíst. Sestavení menu je pak čistě na mně a mém kuchařském týmu. V rámci Chef’s choice menu připravujeme recepty v netradičním provedení se smyslem pro detail a sezónnost, člověk si pak s hostem může krásně hrát jak v jídle, tak i v párování s víny, “ vysvětluje Punčochář.

Se začátkem jara se v restauraci obměnila rovněž stálá nabídka menu. Mezi hlavními chody hosté nově narazí na zlatého pstruha s omáčkou ze šťávy z kysaného zelí a stročkem, kačera s pečeným celerem, červenou čekankou a omáčkou s pálenkou z černého rybízu nebo třeba daňka s pečenými jablky na dřevěném uhlí a omáčkou z vlašských ořechů. „Chci, aby současná stálá nabídka reflektovala jarní období. Proto momentálně připravujeme předkrmy jako sardinky nakládané v rebarborové šťávě s fenyklem a chilli nebo taštičky plněné olivovým olejem s hráškem a jeruzalemským artyčokem,“ dodává Punčochář.

Autor: