Úterý 18. ledna 2022, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Meruňkové knedlíky ve skořicové strouhance jsou adeptem na hit sezóny

Jídlo

  6:36aktualizováno  11:36
Říká se, že úspěch meruňkových knedlíků je zakletý v jejich náplni, tedy ve správně vyzrálých meruňkách. Ať už budou z Litoměřicka, z jižní Moravy nebo z rakouského Wachau, vždy především půjde o ně.

Chutné letní pochutnání foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Na knedlíky by totiž měly být správně vyzrálé, voňavé a sladké. A kdo má meruňky, má i ty zaručeně chutné meruňkové knedlíky. Pak už stačí jen rozhodnout z jakého těsta budou a čím je dochutíme.

Jaké zvolit těsto?

Z tvarohového, kynutého, bramborového, krupicového, žemlového nebo odpalovaného těsta budou mít knedlíky vždy úspěch. Při volbě se spíše rozhodujeme sentimentálně, většinou jsme silně ovlivněni vzpomínkami z dětství tím, jak knedlíky připravovala maminka nebo babička. Podle druhu těsta volíme i tu správnou třešničku na dortu, tedy posyp anebo zdobení. Oboje nakonec většinou prozradí původ receptu.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Rakousko-uherské dědictví nám přineslo ovocné knedlíky

I když se vedou neustálé diskuse o tom, kdo meruňkové, švestkové a všechny ty jiné ovocné knedlíky vymyslel a komu vlastně náleží prvenství, nakonec se vždy dojde k závěru, že Rakousko- Uhersko stojí za většinou receptů, ovšem se silným vlivem regionálních kuchyní celé monarchie. S úsměvem se někdy přiznává, že vídeňská kuchyně je vlastně tím nejlepším z Čech, Moravy a Maďarska. Spousta českých a moravských kuchařek a hospodyněk zavítala do Vídně, aby tu studovaly nebo se vyučily řemeslu, a tak se dostávaly do centra monarchie recepty a pokrmy české, převážně jednoduché a zdravé regionální kuchyně. Naše knedlíky mezi ně určitě patří, můžeme na ně být hrdí! Sladké jsou jejich variantou. Meruňkové knedlíky podávané v Rakousku dokládají i názvem Marillen (meruňky) vzájemné propojení na poli kulinářském.

Tvaroh, smetana nebo sladká strouhanka na posyp

Meruňkové knedlíky obalené ve sladké strouhance spíše patří k rakouské kuchyni, protože u nás se většinou zdobí tvrdým tvarohem  nebo smetanou, dostala jsem i několik ohlasů, že právě takové se vařívaly na Moravě. Ať už jsou vzájemné vlivy jakékoliv, meruňkové knedlíky z tvarohové těsta se skořicovou strouhankou jsou absolutním hitem právě probíhajícího léta. Jde o snadný a rychlý recept, skořicová strouhanka politá rozpuštěným máslem je stejnou lahůdkou jako posyp z tvrdého tvarohu anebo smetana. Tak si pochutnejte!

Meruňkové knedlíky z tvarorového těsta se skořicovou strouhankou

Pro 8 porcí, celkem asi 16 ks knedlíků

Na těsto:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky + na zpracování knedlíků
  • 80 g jemné dětské krupičky
  • špetka soli

Na skořicovou strouhanku:

  • 200 g světlé kvalitní strouhanky
  • 100 g pískového cukru, může být i světlejší třtinový
  • 30 g másla
  • 1 lžíce mleté skořice
  • moučkový cukr na posyp
  • rozpuštěné máslo na pokapání
  • asi 1,5 kg zralých meruněk

Nejdříve si do vysokého hrnce postavíme vodu na vaření knedlíků, mírně ji osolíme a přivedeme k varu. Připravíme do kuchyňského robotu změklé máslo a vyšleháme ho do pěny. Postupně přidáme tvaroh a vejce a stále šleháme. Postupně začneme přidávat krupičku, mouku, špetku soli a vše spojíme v hladké těsto. Těsto přendáme na kuchyňskou plochu posypanou moukou a případně ještě přidáme mouku, pokud se nám zdá, že těsto je přiliš řídké, což závisí na kvalitě a druhu tvarohu. Zpracujeme v bochánek, rozpůlíme nožem a vyválíme do tvaru válečku. Rozdělíme na 8 dílů, mírně rozprostřeme a začneme plnit meruňkami a meruňku celou zabalíme. Pokud jsou meruňky málo sladké, vyjmeme pecku a vložíme kostku cukru. Zpracujeme druhou polovinu těsta stejným postupem. Knedlíky opatrně vložíme do vařící vody ve dvou várkách a vaříme celkem 8-10 minut podle velikosti knedlíků, v polovině varu knedlíky opatrně otočíme.

Poléváme rozpuštěným máslem
Vyjmeme pecku a vložíme kostku cukru, meruňky krásně dosladí

Mezitím si připravíme na pánev máslo, rozpustíme ho a vložíme strouhanku. Za stálého míchání jen lehce osmažíme, nesmí úplně ztmavnout a přidáme cukr, skořici a vše promícháme. Sejmeme z plotny a dáme stranou.

Uvařené knedlíky opatrně vyndáme děrovanou naběračkou, okapeme a vložíme na velký talíř. Postupně knedlíky obalíme v ochucené teplé strouhance a servírujeme ještě polité rozpuštěným máslem a případně jen lehce posypeme moučkovým cukrem.

Autor:

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...