Meruňky se hodí i k masu, vyzkoušejte je si chilli. Inspirujte se recepty

Autor: ,
  8:15
Sezona meruněk je tu a takové sladké ovocné knedlíky jsou téměř povinností. Receptů je ale mnohem více. Meruňky se dají připravit i na slano - skvěle se hodí k masu. Zkuste třeba meruňkové chutney nebo pikantní meruňky s chilli. Tady je pět receptů:
Meruňky - ilustrační foto

Meruňky - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Meruňkové chutney

Budete potřebovat: 1 kg meruněk pokrájených na kousky, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 100 ml balzamikového octa, 100 ml jablečného octa, 150 g cukru krupice, 1 lžička soli, 1 lžička zázvoru, 1 lžička kari, 2 lžíce oleje

Postup: Na rozpáleném oleji orestujte cibuli, česnek. Vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli přidejte i ostatní ingredience. Míchejte do té doby, než se meruňky rozvaří. Hotovou hmotu lijeme do sterilizovaných skleniček. Chutney se skvěle hodí ke grilovanému masu.

Dokonalé ovoce? Meruňky Oranžové královny

Jednoduchý meruňkový koláč

Budete potřebovat: 0,5 kg meruněk, 200 g listového těsta, 150 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Listové těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Vál si předem poprašte moukou, aby se těsto nepřichytávalo. Smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, vejcem a hladkou moukou a nalijte do koláčové formy na listové těsto. Meruňky rozpulte, vypeckujte a rozložte na koláč. Pečte v předem vyhřáté troubě cca 30 minut.

Meruňky nejen do dezertů. Jak je loupat? Radí Roman Paulus

Meruňkový sorbet

Budete potřebovat: 800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 g cukru (může být i méně, záleží, jak sladkou máte pomerančovou šťávu), citrónovou šťávu, špetku soli, lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovým džusem, podle chuti oslaďte a přidejte špetku soli. Zakápněte citrónem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Oblíbený recept fotbalového trenéra Miroslava Beránka

Meruňkové knedlíky čtyři porce: 500 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 12 meruněk, 12 kostek cukru, 70 g másla, 1 lžíce práškového cukru, 1 lžíce mleté skořice, sůl

Postup: Tvaroh, mouku a vejce smíchejte, mírně osolte a pak z hmoty vypracujte těsto, které necháte asi 20 minut odpočinout.

Meruňky omyjte, osušte a vypeckujte. Místo pecek vložte do každé meruňky kostku cukru.

Odleželé těsto vyválejte na placku silnou asi 2 cm. Potom z placky vykrajujte kolečka o průměru asi 10 cm. Na každé kolečko položte meruňku vyplněnou cukrem, zabalte ji do těsta a vytvořte kulaté knedlíky s meruňkovou nádivkou.

Do hrnce s vodou těsně pod bodem varu vkládejte knedlíky jeden po druhém a nechte je tam asi 10–12 minut. Voda se nesmí vařit.

Máslo rozpusťte tak, aby bylo tekuté. Hotové knedlíky nechte okapat v sítu a potom servírujte tak, že každou porci polijete rozpuštěným máslem, posypete práškovým cukrem a mletou skořicí. Můžete přidat i strouhanku osmaženou na másle nebo trošku zakysané smetany.

Meruňkové knedlíky

Připravil Vladimír Poštulka

Nakládané chilli meruňky

Budete potřebovat: 1 kg meruněk, 8 sušených chilli papriček, 15 kuliček nového koření, 150 g cukru krupice

Postup: Do sterilizovaných skleniček naskládejte vypeckované meruňky, přidejte dvě sušené chilli papričky a tři až čtyři kuličky nového koření. Svařte půl litru vody s cukrem a ještě teplým nálevem meruňky zalijte. Zavíčkujte a zavařujte 20 minut při 80 °C.

Omeleta, zmrzlina i koláč. Co připravit z meruněk?

Domácí meruňková zmrzlina

Budete potřebovat: 250 g měkkých meruněk, 250 g bílého jogurtu, 0,5 l mléka, 0,5 l sladké smetany, 300 g cukru

5 věcí, které můžete udělat s...

Inspirujte se recepty v seriálu serveru Lidovky.cz

Postup: Meruňky očistěte, vypeckujte a rozmačkejte (pokud nejsou dostatečně měkké, použijte mixér). Do hlubší nádoby nalijte mléko, přidejte cukr, sladkou smetanu a dřeň z meruněk. Poté vmíchejte bílý jogurt. Směs zahřívejte na mírném plameni a míchejte. Nesmí se však vařit. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Naplňte do vhodných nádob a dejte do mrazáku - občas ji promíchejte.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.