Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Místo cukru agávový sirup. Vyzkoušejte letos raw cukroví

Jídlo

  6:03
Hravý domek, ořechová štola či pralinky. I vitariáni si připravují vánoční cukroví. Je nepečené, nesladí se cukrem a je zdravější. Zkuste letos něco nového a naservírujte rodině nepečené cukroví. Server Lidovky.cz přináší několik receptů.

Vánoční hravý domek foto: Lifefood

Šalvějovo-piniové čokoládové lámance

  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • 30 g šalvěje
  • 20 g cedrových oříšků

Příprava: Ve vodní lázni rozehřejte kakaové máslo. Přesijte kakaový prášek přes sítko a rozmíchejte v rozehřátém másle s agáve sirupem. Ve hmoždíři rozdrťte lístky šalvěje a piniové oříšky. Vše smíchejte dohromady. Rozetřete čokoládovou hmotu na sušící plát. Vhodná tloušťka je cca 5 mm. Vložte do lednice a po zatuhnutí - nejlépe přes noc - nalámejte na kousky. Luxusní čokoládové lámance nyní mohou okouzlit vaše přátele.

Šalvějovo-piniové čokoládové lámance

Vánoční hravý domek

  • 150 g mandlí
  • 30 g lněného semínka hnědého
  • 50 g datlí
  • 50 g meruňky
  • trochu vody
  • 1/2 lžička badyánu
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • 1 lžička skořice
  • trochu sušeného ovoce

Příprava: Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko. Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci. Ochuťte vánočním kořením jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice. Rozetřete těsto v poměrně silné vrstvě a udelejte dva stejně veliké pláty (cca 10x15 cm), z kterých bude střecha. Ze zbytku těsta můžet vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou. Nyní již jen stačí vložit pláty do sušičky. Čím více je necháte proschnout, tím více snížíte riziko zhroucení domečku. Po vyndání plátů a postavení domečku již jen stačí mohutná chumelenice v podobě nastrouhaného kokosu.

Raw food

Vitariáni jedí pouze syrovou stravu rostlinného původu. Suroviny se mohou zahřívat, ale pouze do teploty 42°C. Při vyšší teplotě by se ničily enzymy, které pomáhají trávení.

Vláčná ořechová štola

  • 100 g lískových oříšků
  • 250 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g datlí
  • 65 g sušených fíků
  • 50 g rozinek
  • trochu pomerančové kůry
  • kokosu strouhaného
  • nebo skořic

Příprava: Lískové ořechy, mandle a vlašské ořechy namáčejte alespoň po dobu 5 hodin. Slijte vodu a ořechy ještě jednou důkladně omyjte. Ořechy i sušené ovoce nasekejte najemno, vhodný je i mlýnek na kávu. Měla by se vytvořit hmota, kterou vyplníte formu. Povrch štoly posypjete strouhaným kokosem a skořicí. Z tohoto receptu vzmikne cca 10 kousků štoly.

Vláčná ořechová štola

Vánoční pralinky

  • 250 g mandlí
  • 100 g datlí
  • 50 g sirupu z agáve
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • nebo perníkového koření
  • 4 lžíce pomerančového džusu

Příprava: Udělat tyto pralinky nemůže být lehčí. Smíchejte všechny ingredience a udělejte z nich malé kuličky. Obalte je dle své chuti - v kakau, nadrceném kokosu nebo oříškách. Vložte pralinky do ledničky, aby držely konzistenci. Užijte si s rodinou krásné vánoční svátky.

Vánoční pralinky

Recepty na raw cukroví najdete na Lifefood.cz.

Autor: