28. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Mléko v masových receptech? Ochutnejte na festivalu Milkparade

Filet z tresky vařený v mléce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Filet z tresky vařený v mléce | foto: www.alakarte.cz

PRAHA Mléčná vepřová líčka, milkshake z domácí zmrzliny, ale třeba i klasickou svíčkovou nabízí české restaurace, které se účastní festivalu Milkparade. Podniky po dobu akce, která potrvá do 9. června, nabízí tříchodové menu postavené na mléce a mléčných výrobcích, jako je máslo či tvaroh.

Mléčná menu ale zatím hosty nelákají tolik jako třeba chřest, sdělili organizátoři.

"Milkparade je dle našich očekávání méně navštěvovaný než například Chřestfest. Je to poměrně škoda, protože na něm lidé mohou ochutnat také skvělé lahůdky, které navíc nejsou tolik ovlivněny sezónní surovinou.

Milkparade naopak nabízí různorodá jídla s nápadem, jak zpracovat mléko trochu jinak," řekla Nikol Skočíková ze společnosti Alakarte.cz, která akci organizuje jako součást Festivalu chutí.

Bez mléka to v kuchyni nejde

I když se to na první pohled nezdá, mléko je součástí řady jídel. "Jako šéfkuchař hotelové restaurace nabízím mléko a mléčné výrobky v podstatě celý den. Stará lidová moudrost praví, že mléko ničím nenahradíš, a tím se řídím i já," uvedl Martin Ševít z restaurace Le Papillon, která v rámci Milkparade nabízí třeba v mléce pošírovaný filet z bílé tresky. "Tato úprava zaručuje uchování všech důležitých látek a vitamínů," doplnil Ševít.

Při pošírování je jídlo na několik minut vystaveno téměř vroucí kapalině, kterou může být třeba voda, víno nebo vývar, ale i rozpuštěné máslo, olej nebo mléko.

ČTĚTE TAKÉ:

Kromě mléka festival zohledňuje také sezónní suroviny jako jsou houby, hrášek či řepa, které jsou součástí menu restaurace Mood. Ta se soustředí na tzv. emocionální kuchyni, která pracuje s přeměnou textury i chutí pokrmu. "Třeba řepa je v předkrmu přeměněná na želé, používá se často i pěna. Je to tedy zejména hodně o emocích a prožitku," vysvětlil šéfkuchař restaurace Mood Jaroslav Zahálka.

Speciální menu pro hosty, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, pak nabízí brněnská restaurace Bohéma. Menu je připravené z mléčných výrobků, z nichž byl odstraněn mléčný cukr - laktóza. Jeho součástí je třeba carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem.

Lidovky.cz, ČTK

Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete
Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete

Chcete někomu udělat radost pohledem, který domalujete a vybarvíte s dětmi? Připravili jsme celou sérii, kterou si zdarma stáhnete. Využít ji mohou i účastníci našeho Letního kolotoče.