Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Moderní česká kuchyně očima Jana Punčocháře: Velké porce, dojídaní omáčky lžící a vynikající pivo

Jídlo

  5:24
Jeden z nejznámějších českých šéfkuchařů Jan Punčochář otevřel konečně svou první restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce v budově, ve které byla dlouhá léta vyhlášená pivnice.

Jan Punčochář foto: Archiv Jana Punčocháře

Punčochář se chce věnovat moderní české kuchyni s důrazem na poctivé omáčky a maso. Kromě hlavní části restaurace se v budoucnu pod stejnou střechou otevře také finediningový koncept Stůl JP.

Glosy Jana Punčocháře na serveru Lidovky.cz

„Chci, aby se hosté U Matěje cítili jako na návštěvě u svých známých. Přátelská atmosféra, příjemné prostředí a hlavně skvělé české jídlo. Žádné malé porce uprostřed velkých talířů, ale hostina uprostřed velkých stolů,“ upřesňuje Jan Punčochář, trojnásobný vítěz ankety Zlatý kuchař a jeden z porotců televizní show MasterChef. 

A doplňuje: „Tradiční tafelspitz budeme servírovat rovnou se třemi druhy omáček, které mohou hosté klidně dojíst lžičkou. U Matěje to bude neformální a bez zbytečných předsudků.“

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, působil jako šéfkuchař v Grand Cru a nyní otevírá svopu novou restauraci U Matěje. 

Spolupracovat s uznávaným šéfkuchařem bude oceňovaný výčepní Ota Haurythun. „Vždy mi záleželo na propojení jídla s krásnými světovými víny nebo kvalitním pivem. Vedle rozsáhlého vinného lístku U Matěje nabídneme i orosený plzeňský ležák, o který se bude starat jeden z nejlepších výčepních v České republice,“ dodává šéfkuchař. 

Punčochář se v nové restauraci, kterou vlastní společně s byznysmenem Janem Fidlerem, zaměří i na české a rakouské omáčky – hříbkovou, kedlubnovou, koprovou, okurkovou nebo smetanovou na paprice. V menu budou figurovat pokrmy jako například telecí pavouček s karlovarským knedlíkem, zajíc po královsku, plněná křepelka, králičí ravioly nebo terinka z kachních jater.

Autor: