Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -4 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Moderní česká kuchyně očima Jana Punčocháře: Velké porce, dojídaní omáčky lžící a vynikající pivo

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Archiv Jana Punčocháře

Jeden z nejznámějších českých šéfkuchařů Jan Punčochář otevřel konečně svou první restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce v budově, ve které byla dlouhá léta vyhlášená pivnice.

Punčochář se chce věnovat moderní české kuchyni s důrazem na poctivé omáčky a maso. Kromě hlavní části restaurace se v budoucnu pod stejnou střechou otevře také finediningový koncept Stůl JP.

Glosy Jana Punčocháře na serveru Lidovky.cz

„Chci, aby se hosté U Matěje cítili jako na návštěvě u svých známých. Přátelská atmosféra, příjemné prostředí a hlavně skvělé české jídlo. Žádné malé porce uprostřed velkých talířů, ale hostina uprostřed velkých stolů,“ upřesňuje Jan Punčochář, trojnásobný vítěz ankety Zlatý kuchař a jeden z porotců televizní show MasterChef. 

A doplňuje: „Tradiční tafelspitz budeme servírovat rovnou se třemi druhy omáček, které mohou hosté klidně dojíst lžičkou. U Matěje to bude neformální a bez zbytečných předsudků.“

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, působil jako šéfkuchař v Grand Cru a nyní otevírá svopu novou restauraci U Matěje. 

Spolupracovat s uznávaným šéfkuchařem bude oceňovaný výčepní Ota Haurythun. „Vždy mi záleželo na propojení jídla s krásnými světovými víny nebo kvalitním pivem. Vedle rozsáhlého vinného lístku U Matěje nabídneme i orosený plzeňský ležák, o který se bude starat jeden z nejlepších výčepních v České republice,“ dodává šéfkuchař. 

Punčochář se v nové restauraci, kterou vlastní společně s byznysmenem Janem Fidlerem, zaměří i na české a rakouské omáčky – hříbkovou, kedlubnovou, koprovou, okurkovou nebo smetanovou na paprice. V menu budou figurovat pokrmy jako například telecí pavouček s karlovarským knedlíkem, zajíc po královsku, plněná křepelka, králičí ravioly nebo terinka z kachních jater.

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy
Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy

Shodit vánoční kila je přetěžký úkol, ale jde to. Dokonce i doma a tak, aby vás to bavilo. Stačí se zapojit do padesátidenní novoroční výzvy od...