Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu, tvrdí vědci z Arkansasu

Jídlo

  7:00
ŘÍM - Pokud potřebujete ke shazování kil nabraných během svátků snížit chuť k jídlu, nemusíte se ohlížet po lécích nebo podobných prostředcích. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

Anglická snídaně foto: Shutterstock

Vaše chuť k jídlu se zázračně sníží, přinejmenším pokud jste muž. U žen tento způsob světelné stimulace působící proti apetitu zřejmě funguje o něco méně, píše italský deník Corriere della Sera. Účinek modrého světla pravděpodobně souvisí s tím, že naši předkové spojovali modrou barvu s potravou, která nebyla bezpečná.

Po hladovění bohatá snídaně

Proč se tak děje, zkoumal tým vědců z americké Arkansaské univerzity vedený Han Seok Seoem, který uveřejnil výsledky v časopise Appetite. Vědci nechali 112 osob, z toho 62 mužů a 50 žen, přes noc hladovět a ráno jim podali všem stejnou snídani: dvě omelety se sýrem a šunkou a osm čokoládových sušenek. Jídlo se servírovalo ve třech místnostech, z nichž jedna byla osvícená bílým světlem, druhá žlutým a třetí modrým. Pokusné osoby mohly sníst co chtěly. Nakonec musely vyplnit dotazník, v němž uvedly, jak byly s jídlem spokojeny a kolik toho snědly. Aby se přesněji zjistilo, kolik kdo doopravdy zkonzumoval, badatelé pečlivě zvážili všechny zbytky jídla.

ČTĚTE TAKÉ:

Názory na chutnost podaných pokrmů se ve všech třech skupinách nijak podstatně nelišily. Ukázalo se však, že ti, kdo snídali v místnosti s modrým světlem, snědli podstatně méně. Nelišilo se hodnocení vzhledu jídla, jeho vůně a chuti, ale byl rozdíl ve vůli toto jídlo sníst. Lidé z místnosti s modrým světlem v dotazníku uváděli pocit nasycenosti vyšší než osoby ze dvou dalších místností, ale méně toho snědli.

Vliv na množství, ne chuť

Toto všechno však platí pouze pro muže, nikoli pro ženy. „Namodralá barva, kterou jídlo tímto typem světlení získává, dokáže vést ke snížení množství snědeného pokrmu, nikoli ke snížení chuti,“ vysvětluje Han Seok. V mozku se totiž spouští mechanismus, který má evoluční kořeny a navozuje nevědomé pochybnosti o tom, zda jde o zdravou a poživatelnou potravu. To snižuje chuť k jídlu a člověk sní automaticky méně, i když vzhled potravy je normální.

Je možné, že se během času tento efekt snižuje, protože si na něj mozek zvykne a pochopí, že jde jen o vizuální jev. U žen se pro rozeznávání potravy rozvinul především čich. Žena proto nevnímá vizuální stimul stejně jako muž a modrá barva na ni téměř nepůsobí. U mužů je čich méně vyvinutý a proto se muži více spoléhají na vizuální informaci.

Autoři: ,