Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Modrý poklad české kuchyně. Švestková povidla ve středověku nahrazovala cukr, dlouhou historii má i slivovice

Švestky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Praha - Letos se jich urodilo, až se stromy prohýbají. Obchody jsou jich plné. Švestky jsou součástí naší kuchyně už stovky let, sloužily jako sladidlo. Ale chutnala by nám dnes středověká švestková omáčka? A proč v 19. století došlo k rychlému rozšíření slivovice?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Modrá, vínová či fialová slupka a pod ní šťavnatá sladká dužina – švestky zaujaly naše předky už v pravěku. Jsou zřejmě jedním z vůbec nejstarších druhů ovoce, jež člověk kdy ochutnal a sám začal cíleně pěstovat. České země v tomto ohledu nejsou výjimkou. Švestky patří do naší kuchyně už dlouhá staletí a staly se součástí národního gastronomického dědictví. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!