Středa 21. října 2020svátek má Brigita 14 °C oblačno Předplatné LN
Premium

Modrý poklad české kuchyně. Švestková povidla ve středověku nahrazovala cukr, dlouhou historii má i slivovice

Švestky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Praha Letos se jich urodilo, až se stromy prohýbají. Obchody jsou jich plné. Švestky jsou součástí naší kuchyně už stovky let, sloužily jako sladidlo. Ale chutnala by nám dnes středověká švestková omáčka? A proč v 19. století došlo k rychlému rozšíření slivovice?

Modrá, vínová či fialová slupka a pod ní šťavnatá sladká dužina – švestky zaujaly naše předky už v pravěku. Jsou zřejmě jedním z vůbec nejstarších druhů ovoce, jež člověk kdy ochutnal a sám začal cíleně pěstovat. České země v tomto ohledu nejsou výjimkou. Švestky patří do naší kuchyně už dlouhá staletí a staly se součástí národního gastronomického dědictví. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První 3 měsíce za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků. Akce je určena jen pro nové zákazníky.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...