Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Moravští vinaři bodovali ve Francii. Vyhráli ve střihu vinné révy

Jídlo

  9:00
Moravští vinaři uspěli mezi světovou elitou v závodech ve střihu vinné révy. Stanislav Škrobák z Čejkovic na Hodonínsku byl dokonce nejlepší ze zahraničních účastníků. Na mistrovství světa ve francouzském Albi předčil nejlepší český junior i domácího mistra Marka Pšovského z Prušánek na Břeclavsku.
Zemědělaské práce - ilustrační foto.

Zemědělaské práce - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Před závodem jsem se bál, že budu mít problémy s trochu jiným vedením vinné révy. Pořadatelé nám dali ale čas na přípravu a vše nám vysvětlili," řekl Škrobák. Podle něj nakonec rozdíly ve vinici nebyly tak velké, jak oba čeští účastníci původně čekali.

Škrobák jel na závody jako nejlepší český junior. Oproti domácímu mistrovství hodnotila ve Francii odborná komise především kvalitu řezu.

Každý z účastníků měl půlhodinu na 20 keřů. "Rychlost tentokrát neměla žádný vliv na výsledek," uvedl Škrobák, který na domácím mistrovství ostříhal za 15 minut 61 keřů. Detaily hodnocení mistrovství světa nezná, pořadatelé jim je nesdělili.

Oba čeští zástupci také nevědí, jak vypadají jejich výsledky ve srovnání s domácími Francouzi, kteří soutěžili v samostatné kategorii. Dvacetiletý student Mendelovy univerzity Škrobák vyhrál mezi zahraničními zástupci.

Přijeli převážně z Evropy. Závodníci své síly měřili na vinné révě odrůdy Shyraz. "Pěstují ji na cuvée, u nás se tato odrůda červeného vína nepěstuje. Známá je z dovozu vín z Austrálie," uvedl Marek Pšovský z Prušánek na Břeclavsku.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...