10. října 2018 6:46 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Mořské plody do salátu. Jak dlouho se vaří chobotnice a jak na kalamáry?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Chobotnice - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chobotnice - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Saláty z plodů moře jsou lehkým a osvěžujícím pokrmem s vysokou výživovou hodnotou. Jejich příprava je velice jednoduchá.

„Základem je uvaření očištěných plodů v neosolené vodě (případně na páře). Po vychladnutí se plody nakrájejí, smíchají se zeleninou a dochucují vždy jen solí, pepřem, panenským olivovým olejem a dle chuti octem (preferovaným autorem této brožurky) nebo citrónovou šťávou,“ vysvětluje Marko Šutko, šéfkuchař z Chorvatska, který Čechům přibližuje jadranské pobřeží pomocí seafoodu a ryb.

„Krevety a mušle je lepší vařit na páře, ve vodě jsou uvařené za 1-2 minuty. Humři se vaří cca 10 min. Chobotnice, bílé chobotnice se vaří hodinu až dvě, záleží na velikosti a sezóně výlovu,“ dodává Šutko. 

Saláty z mořských plodů

  • 1,5 kg syrového rybího masa 
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 100 m olivového oleje
  • 60 ml octa

Jako zelenina se vždy přidává nadrobno nákrájená cibule. V některých oblastech Jadranu je zvykem přidávat také nadrobno nakrájená rajčata a papriky (autor této brožurky vřele doporučuje). Jinde zase saláty doplňují na kostičky nakrájené brambory (autor této brožurky vřele doporučuje), vařené vcelku společně s plody moře, aby nasákly jejich chuť a vůni – přidávají se k plodům moře v poslední fázi vaření.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové
Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem řady kampaní a přednášek je především poukázat na to, že rakovina prsu může postihnout každou ženu bez ohledu na věk. Včasné nalezení nádoru značně zvyšuje šanci uzdravení.