Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

‚Bílkovina z cvrčka je stejně kvalitní jako z hovězího. Je to pokrm budoucnosti’

Jídlo

  6:00
Je energeticky výživná, bohatá na proteiny a přitom neobsahuje sóju, laktózu, ani lepek. Potravina budoucnosti? Řeč je mouce vyrobené z cvrčků. „Cvrček je stejně kvalitní bílkovina jako maso, třeba hovězí. Na farmaření hmyzu je ale potřeba řádově méně přírodních zdrojů. Cvrčka se navíc lidi bojí ochutnat asi nejméně,“ vysvětluje v rozhovoru pro server Lidovky.cz Radek Hušek, spoluzakladatel firmy SENS, která vyrábí v Česku z cvrčí mouky vyrábí proteinové tyčinky.

Cvrček foto: Tomáš HájekLidové noviny

Lidovky: Jak se cvrččí mouka, ze které jsou tyčinky, vyrábí?
Předně, cvrčci se chovají na farmách, chtěl bych vyloučit, že je lovíme po polích. Cvrčci v jateční váze se nejprve ochladí, tím se jim zastaví biologické procesy a bez bolesti usnou. Pak se na chvíli zmrazí, usuší, napraží a rozemelou. Cvrččí mouka je tedy jen ze cvrčků.

Lidovky: Proč zrovna cvrčci a ne jiný druh?
Do 30 let bude na světě o dvě miliardy lidí více a abychom je všechny uživili, musíme změnit způsob jak produkujeme bílkoviny. Cvrček je stejně kvalitní bílkovina jako maso, třeba hovězí. Na farmaření hmyzu je ale potřeba řádově méně přírodních zdrojů. Cvrčka se navíc lidi bojí ochutnat asi nejméně.

Francouzská firma vyrábí těstoviny z hmyzu. Dokážou prý nahradit maso

Lidovky: Co vás vedlo k tomu vyrábět tyčinky právě z hmyzu?
Nám se líbí hlavně myšlenka jezení hmyzu. Chtěli jsme začít s cvrčky a chtěli jsme je v něčem představit lidem. Nakonec jsme se rozhodli pro tyčinky, protože na nich se dá vcelku snadno ukázat, že i hmyz může chutnat dobře.  S našimi energy tyčinkami chceme ukázat, že hmyz může perfektně chutnat. Zasytí a nepošlou vás hned spát po náloži cukru. V proteinových tyčinkách je zase spousta té nekvalitnější bílkoviny.

Lidovky: Kde cvrčky chováte? Jak vaše práce funguje?
Nejprve jsme hledali farmáře v České republice, ale tady je chov cvrčků poměrně nepřekvapivě ještě v plenkách. Dovážíme proto už hotovou cvrččí mouku přímo z Thajska. Otestovali jsme si několik výrobců a s jedním z nich navázali úzkou spolupráci. Nyní budeme dokonce stavět pro vlastní cvrččí farmy.

Lidovky: Jak si myslíte, že jsou na tom Češi s konzumací hmyzu?
V celé Evropě jsme na tom s konzumací hmyzu bledě, přitom dvě miliardy lidí na světě jí hmyz téměř denně. V našich sousedních státech je ale jezení hmyzu mnohem větší téma. Ve Švýcarsku prodávají velké obchodní řetězce například hamburger z moučných červů nebo v Dánsku můžete koupit celé hmyzáky v běžném supermarketu.

Lidovky: Nejsou Češi příliš konzervativní?
Možná k nám některé změny přicházejí později, ale strava se u nás mění jako všude ve světě. Kolik lidí by si 20 let zpátky dalo běžně k jídlu syrovou rybu? Dnes je sushi naprosto běžné. Je tedy ještě příliš brzy na hodnocení vztahu Čechů k hmyzu. Většinu naší produkce zatím vyvážíme na západ, ale Češi jsou přesto našimi zákazníky a fanoušky.

Proteinové tyčinky z cvrččí mouky

Lidovky.cz: Máte zpětnou vazbu? Chutnají tyčinky zákazníkům?
Často mluvíme o tom, že naše tyčinky jsou zdravé a navíc v nich je hmyz. Tím často nastavujeme laťku očekávání chuti celkem nízko! Lidé jsou pak překvapeni, že takhle výživná věc vlastně chutná skvěle. Hlavně energy tyčinky chutnají téměř každému.

Lidovky: Jsou v něčem tyčinky lepší?
Díky cvrččí mouce jsme oproti běžným tyčinkám udělali bezkonkurenční produkty. Oproti běžným energetickým tyčinkám jsou ty naše výživově vyvážené a mají nízký glykemický index. Naše proteinová tyčinka má 20g bílkovin, nízké množství sacharidů. Obě tyčinky jsou s cvrččí moukou a čistě přírodními surovinami. Jsou určeny pro všechny, kteří chtějí rychlou svačinu nebo náhradu jídla bez kompromisů- Naši energy tyčinku často lidi jedí v práci, když nestíhají a mají chuť na něco dobrého. Naší proteinovou tyčinku vyhledávají aktivní lidé, kteří sledují svůj denní příjem bílkovin.

Cvrček (ilustrační foto)

Liudovky.cz: Kdo se stará o recepty?
Na začátku jsme se spojili s kuchařem Petrm Ocknechtem, který má již 13 leté zkušenosti s vařením z hmyzu. Přišli jsme za ním s jasným zadáním, jaké by tyčinky měly být. Perfektní chuť zařídil on. 

Lidovky.cz: Začátkem příštího roku začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady o nových potravinách (2015/2283) a hmyzu se stane potravina - ovlivňuje to vaše plány?
Naše plány to už ovlivnilo. V současné době je v České republice příliš komplikovaná legislativa k výrobě produktů s hmyzem. Založili jsme proto firmu ve Velké Británii, kde je legislativa jednodušší. S novelou v příštím roce bychom se rádi znovu stali českou firmou.

Lidovky.cz: Očekáváte posílení konkurence?
Určitě očekáváme a těšíme se na to. Hmyz jako potravina je úplně nový sektor. Fungují zde farmy, zpracovatelé i značky, které vyvíjejí nové produkty. Hmyz potřebuje osvětu. Každá nová firma, která se do toho s námi zapojí, je jedině dobrá zpráva.

Autor: