Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Můj syn už snad bude žít v gastroráji, říká kuchař z Kluků v akci

Jídlo

  14:30
Největší problém české gastronomie je podle šéfkuchaře Ondřeje Slaniny čtyřicet let komunismu a amatérismus. "Bude to u nás ještě alespoň dvacet let trvat, abychom se dostali na nějaký standard západní Evropy," tvrdí kuchař známý z pořadu Kluci v akci.

Ondřej Slanina, který je známý také z pořadu Kluci v akci. foto: Archiv PFF

V České republice je také podle Slaniny často špatný přístup hospodských i zákazníků. Ale i ten se prý zlepšuje: "Jsem optimista, dávám tomu dvacet let. Snad můj syn už bude žít v gastroráji," řekl v on-line rozhovoru serveru Lidovky.cz.

Lidé by se podle jeho názoru měli zamyslet, jaké potraviny kupují: "Bohužel dokud bude mezi našimi občany dominující cena potravin, tak nelze očekávat zlepšení. Myslím si, že je problém právě u konzumentů než u výrobců. Tedy pokud někdo něco kupuje, tak proč by to výrobce nevyráběl?" zamýšlí se známý kuchař.

ČTĚTE TAKÉ:

Existuje jediná rada: Čtěte etikety a najděte si obchodníka kterému důvěřujete. "Já osobně mám zatím dobrý zrak, tak lupu nepotřebuju, ale určitě si etikety čtu," prozradil Slanina. A jaký názor má na rozmrazené pečivo - kupovat či nekupovat? "Je to na Vás, pokud vám chutná, tak kupujte, pokud ne tak nekupujte," radí.

"Nevařím ze surovin, které nemám"
V rozhovoru si rýpnul i do kuchaře Jiřího Babici. Čtenáři, který ho nazval kuchařským kolegou, 'Kluk v akci' vzkázal: "Není to můj kolega, nemám obchod a servis s lyžemi (mimochodem je prý moc dobrý) a nevařím ze surovin které nemám," poznamenal.

A jak se on sám dostal ke svému povolání? "Když jsem se v patnácti rozhodoval co dál dělat, kuchařina byla jasná volba. Neni to tradice, prostě mě bavilo vařit a baví stále," vysvětlil Slanina. Také doma prý vaří zásadně on. A se svým kolegou Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci se už zná dlouho. "Známe se už dvanáct let, tedy mnohem déle než natáčíme. Vídáme se dost často," prozradil.

Jak udělat dobrý biftek?

Čerstvé maso na steak.

Nejdůležitější je kvalitní maso z býka. Nesolit, neklepat. Na začátek ho vyndejte tak 15 minut před přípravou z lednice. Poté ho opepřete čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Rozpalte pánev a vložte steak, prudce opečte z jedné strany a poté z druhé, vždy cca 3 minuty. Poté vložte do trouby vyhřáté tak na 180°C a dopékejte 5 - 8 minut podle stupně propečení. Poté vyndejte z trouby, položte na savý papír. Na steak položte plátek másla, osolte a nechte ještě cca 5 minut odpočinout. Podávejte a užívejte.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!