Salát z pečené dýně, pomeranče, kozího sýra a rukoly
- 1/4 dýně Hokkaidó
- sůl
- cukr krupice
- 3 pomeranče
- 10 g medu
- 65 ml olivového oleje
- oloupané lískové ořechy
- dýňová semínka
- 200 g čerstvého kozího sýru
- 1 vanička rukoly
Postup: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte trochou olivového oleje, osolte, posypejte cukrem krupicí a pečte 25 minut při 160 °C. Po upečení nechte vychladnout. Pomeranče ostrým nožem oloupejte a vyřezejte filátka. Co zůstane, to vyždímejte.
V misce smíchejte 30 g pomerančového freshe s medem a olivovým olejem. Oloupané lískové ořechy rozpulte, dejte na plech a při 160 °C pražte 6 minut do zlatova. Dýňová semínka dejte na plech a při 160 °C pražte 3 minut. Čerstvý kozí sýr nadrobte na menší hrudky.
Na talíř rozložte upečenou dýni, hrudky kozího sýra, filátka pomeranče, pokapejte dresingem a částí dresingu promíchaného s rukolou. Nakonec posypejte opraženými lískovými ořechy a dýňovými semínky.
Dýňové palačinky s jablečným pyré a tvarohem
- ½ máslové dýně
- slunečnicový olej
- 120 g cukru krupice
- 4 dcl mléka (polotučné)
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
- 500 g červených jablek
- 150 g měkkého tvarohu
- moučkový cukr
Postup: Půlku máslové dýně propíchejte na řezu vidličkou, posypejte moučkovým cukrem, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C asi 40-50 minut do měkka. Po upečení vydlabejte, nakrájejte 20 úhledných kostiček a zbytek rozmixujte na pyré.
Do 200 g dýňového pyré přidejte mléko a rozmíchejte. Přidejte hladkou mouku, 20 g cukru krupice a vejce. Promíchejte a dle potřeby můžete prošlehat ponorným mixérem. Nechte chvilku odstát.
Pánev rozehřejte, vytřete trochou oleje a nalijte těsto. Nechte chvilku zatáhnout a otočte. Z druhé strany dopečte a dejte na talíř.
Jablka oloupejte škrabkou od slupky, okrájejte od jadřince a nakrájejte na kostky. Nahřejte rendlík, přidejte 100 g cukru krupice a utavte na karamel. Přidejte nakrájená jablka, přiklopte pokličkou a pomalu vařte 20 minut. Poté sejměte poklici a tekutinu vyvařte. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
Palačinky potřete jablečným pyré. Okraje složte tak, aby vzniknul čtverec a byl vidět střed. Navrch rozložte kostičky pečené dýně, hrudky měkkého tvarohu a plátky jablek. Pocukrujte moučkovým cukrem.
Pečená vepřová kotleta, česnek a šťouchaná dýně s brambory
- ½ muškátové dýně
- 2 cl slunečnicového oleje
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 30 g másla
- 100 g cibule
- 1 hlavička česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
- tymián
- hladká petrželka
- 200 g brambor
- 100 g anglické slaniny
- 1 ks jarní cibule
Postup: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a pečte 40 minut při 160 °C až do měkka. Po upečení nechte lehce vychladnout a nakrájejte na kostky. Brambory uvařte ve slupce do měkka a oloupejte.
Stroužky česneku dejte do malého rendlíku, zalijte olivovým olejem, přidejte tymián a pomalu vařte 40 minut. Měkké česneky nechte vychladnout.
Na oleji orestujte slaninu nakrájenou na kostičky, zpěňte ji, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, krátce opečte a přidejte kostičky dýně. Spolu krátce orestujte, osolte, opepřete a nakonec přidejte jarní cibuli nakrájenou na plátky.
Na olivovém oleji, ve kterém se vařil česnek, zpěňte cibuli nakrájenou na měsíčky, osolte ji a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
Kotletu osolte, opepřete a opečte zprudka na pánvi na slunečnicovém oleji. Opečte nejprve z jedné strany a pak z druhé strany. Nakonec přidejte uvařené stroužky česneku v oleji a máslo. Přelévejte výpekem a dle potřeby dopečte v troubě.
Na talíř dejte do kulatého tvořítka šťouchanou dýni s brambory, vedle položte opečenou krkovici, stroužky česneku a výpek
Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou
- 1 ks špagetová dýně
- 100 g pancetty
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 600 g loupaných rajčat
- 100 g bazalky
- 80 g parmezánu v celku
Dýni rozpulte, propíchejte na řezu vidličkou, osolte, opečte řeznou stranou dolu, přikryjte alobalem a pečte 30-40 minut do měkka. Po upečení vidličkou roztrhejte na špagety. Špagety pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte.
Na olivovém oleji orestujte neoloupané stroužky česneku, přidejte stonky bazalky a přidejte rozmixovaná rajčata. Pozvolna vařte 30 minut, poté propasírujte a dle potřeby dochuťte solí a cukrem.
Pancettu nakrájejte na nudličky a opražte na pánvi do křupava.
Na dno talíře nalijte omáčku a na ni ochucené špagety ze špagetové dýně. Na ně položte opraženou pancettu, listy bazalky a navrch nastrouhejte parmezán.