Neděle 3. listopadu 2024, svátek má Hubert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Muškátová, máslová i Hokkaidó. Jaké pokrmy připravit z dýní poradí šéfkuchař Radek David

Salát z pečené dýně foto: Aramark

Recept
Halloween je sice za námi, sezona dýní ale zdaleka nekončí. Když totiž dýně dobře uskladníte na chladném místě, mohou vám vydržet až do jara. A co z nich připravit dobrého? Přinášíme vám čtyři recepty od šéfkuchaře Radka Davida z Aramarku.
  14:00

Salát z pečené dýně, pomeranče, kozího sýra a rukoly

  • 1/4 dýně Hokkaidó
  • sůl
  • cukr krupice
  • 3 pomeranče
  • 10 g medu
  • 65 ml olivového oleje
  • oloupané lískové ořechy
  • dýňová semínka
  • 200 g čerstvého kozího sýru
  • 1 vanička rukoly

Postup: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte trochou olivového oleje, osolte, posypejte cukrem krupicí a pečte 25 minut při 160 °C. Po upečení nechte vychladnout. Pomeranče ostrým nožem oloupejte a vyřezejte filátka. Co zůstane, to vyždímejte.

V misce smíchejte 30 g pomerančového freshe s medem a olivovým olejem. Oloupané lískové ořechy rozpulte, dejte na plech a při 160 °C pražte 6 minut do zlatova. Dýňová semínka dejte na plech a při 160 °C pražte 3 minut. Čerstvý kozí sýr nadrobte na menší hrudky.

Na talíř rozložte upečenou dýni, hrudky kozího sýra, filátka pomeranče, pokapejte dresingem a částí dresingu promíchaného s rukolou. Nakonec posypejte opraženými lískovými ořechy a dýňovými semínky.

Dýňové palačinky s jablečným pyré a tvarohem

  • ½ máslové dýně
  • slunečnicový olej
  • 120 g cukru krupice
  • 4 dcl mléka (polotučné)
  • 200 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 500 g červených jablek
  • 150 g měkkého tvarohu
  • moučkový cukr

Postup: Půlku máslové dýně propíchejte na řezu vidličkou, posypejte moučkovým cukrem, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C asi 40-50 minut do měkka. Po upečení vydlabejte, nakrájejte 20 úhledných kostiček a zbytek rozmixujte na pyré.

Do 200 g dýňového pyré přidejte mléko a rozmíchejte. Přidejte hladkou mouku, 20 g cukru krupice a vejce. Promíchejte a dle potřeby můžete prošlehat ponorným mixérem. Nechte chvilku odstát.

Pánev rozehřejte, vytřete trochou oleje a nalijte těsto. Nechte chvilku zatáhnout a otočte. Z druhé strany dopečte a dejte na talíř.

Jablka oloupejte škrabkou od slupky, okrájejte od jadřince a nakrájejte na kostky. Nahřejte rendlík, přidejte 100 g cukru krupice a utavte na karamel. Přidejte nakrájená jablka, přiklopte pokličkou a pomalu vařte 20 minut. Poté sejměte poklici a tekutinu vyvařte. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré.

Palačinky potřete jablečným pyré. Okraje složte tak, aby vzniknul čtverec a byl vidět střed. Navrch rozložte kostičky pečené dýně, hrudky měkkého tvarohu a plátky jablek. Pocukrujte moučkovým cukrem.

Dýňové palačinky

Pečená vepřová kotleta, česnek a šťouchaná dýně s brambory

  • ½ muškátové dýně
  • 2 cl slunečnicového oleje
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 30 g másla
  • 100 g cibule
  • 1 hlavička česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • tymián
  • hladká petrželka
  • 200 g brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks jarní cibule

Postup: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a pečte 40 minut při 160 °C až do měkka. Po upečení nechte lehce vychladnout a nakrájejte na kostky. Brambory uvařte ve slupce do měkka a oloupejte.

Stroužky česneku dejte do malého rendlíku, zalijte olivovým olejem, přidejte tymián a pomalu vařte 40 minut. Měkké česneky nechte vychladnout.

Na oleji orestujte slaninu nakrájenou na kostičky, zpěňte ji, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, krátce opečte a přidejte kostičky dýně. Spolu krátce orestujte, osolte, opepřete a nakonec přidejte jarní cibuli nakrájenou na plátky.

Na olivovém oleji, ve kterém se vařil česnek, zpěňte cibuli nakrájenou na měsíčky, osolte ji a nakonec přidejte nasekanou petrželku.

Kotletu osolte, opepřete a opečte zprudka na pánvi na slunečnicovém oleji. Opečte nejprve z jedné strany a pak z druhé strany. Nakonec přidejte uvařené stroužky česneku v oleji a máslo. Přelévejte výpekem a dle potřeby dopečte v troubě.

Na talíř dejte do kulatého tvořítka šťouchanou dýni s brambory, vedle položte opečenou krkovici, stroužky česneku a výpek

Pečená kotleta

Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou

  • 1 ks špagetová dýně
  • 100 g pancetty
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g loupaných rajčat
  • 100 g bazalky
  • 80 g parmezánu v celku

Dýni rozpulte, propíchejte na řezu vidličkou, osolte, opečte řeznou stranou dolu, přikryjte alobalem a pečte 30-40 minut do měkka. Po upečení vidličkou roztrhejte na špagety. Špagety pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte.

Na olivovém oleji orestujte neoloupané stroužky česneku, přidejte stonky bazalky a přidejte rozmixovaná rajčata. Pozvolna vařte 30 minut, poté propasírujte a dle potřeby dochuťte solí a cukrem.

Pancettu nakrájejte na nudličky a opražte na pánvi do křupava.

Na dno talíře nalijte omáčku a na ni ochucené špagety ze špagetové dýně. Na ně položte opraženou pancettu, listy bazalky a navrch nastrouhejte parmezán.

Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou

Autor: