Čtvrtek 23. ledna 2020svátek má Zdeněk 2 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Muzeum gastronomie otevře na Velikonoce

Gastronomie - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gastronomie - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Síň slávy české gastronomie, ale i expozici o stolování a historii příborů otevře počátkem dubna nové Muzeum gastronomie v Jakubské ulici v Praze. Kromě nejstarší česky psané kuchařky se zde zájemci budou moci seznámit i s proslulými českými a světovými kuchaři, cukráři či hoteliéry.

Zpřístupněna bude i část věnovaná úpravám jídelní tabule včetně popisu základních pravidel stolování. První část muzejní expozice bude zatím přístupná pouze pro školy nebo ohlášené skupiny, řekla kurátorka Nina Provaan Smetanová.

ČTĚTE TAKÉ:

"Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich po světě není mnoho. My se neomezujeme na prezentaci sbírek artefaktů tradičním muzejním způsobem, ale vytváříme prostor, ve kterém poutavým způsobem představujeme historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci," uvedla Smetanová.

Kuchařka Magdaleny Rettigové

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové.

"Dále (síň) připomíná významné gastronomické podnikatele a úspěchy československého pohostinství na světových výstavách," dodala Smetanová.

Zpřístupněn bude i sál velkých kuchařů a filosofů gastronomie, kteří patří mezi zakladatele oboru. "Je zde zastoupen například Guillaume Tirel zvaný Taillevent, který vařil a psal ve Francii 14. století," uvedla Smetanová.

Zájemci se budou moci seznámit i s recepty slavného italského mistra a autora rozsáhlé renesanční kuchařky Bartolomea Scappiho, který vařil pro labužnického papeže Pia V. Chybět nebude ani francouzský gastronom Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reyniere, autor receptu na dropa nadívaného dalšími 16 druhy drůbeže.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"První část muzea zpřístupníme během Velikonoc. Pro plnou veřejnost otevřeme někdy kolem 10. května, jak vyjdou dokončovací práce," řekla Smetanová. Přibude hlavně expozice věnovaná úpravám pokrmů - od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnou troubu a konvektory.

Více o muzeu najdou zájemci na www.muzeumgastronomie.cz.

,
Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Marek Beneš z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Redakční srovnávací test dieselu, benzinového auta a hybridu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

Premium

Pozor na ně. Vztahové chyby žen, kvůli kterým od nich muži utíkají

Ztracená důvěra ženy může znamenat konec vztahu. Záleží, jak se k dané věci... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vidět chyby na druhých je snadné. Mnohdy však postrádáme sebereflexi. Schopnost přemýšlet o sobě a vlastním jednání....