Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Na besídku do Plzně. Za netradičními pivy

Pivovar (ilustrační foto)

Pivovar (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PLZEŇ - Více než 150 druhů piv z celého světa, z toho 12 čepovaných, budou moci ochutnat tuto sobotu večer hosté vánoční besídky s nápoji z nejmenších pivovarů. V restauračním minipivovaru Purkmistr v Plzni ji pořádá pražská pivotéka Pivní rozmanitost.
  7:00

Smyslem akce je nakoupit zajímavá piva na Vánoce a poukázat na pestrost chutí, řekl Jan Kočka, organizátor besídky a viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů, který má za necelý rok 51 členů.

"Pivo je pořád pro lidi levný přísun alkoholu. Ale už se to lepší. Hodně už si kupují piva podle roční doby, nálady i jídla a raději si dají doma dvě třetinky nějakého superspeciálu, i za větší peníze, než deset desítek v hospodě, protože si to vychutnají," dodal.

ČTĚTE TAKÉ:

Pomerančové pivo: dříve nesmysl, dnes hit

Speciální piva dnes nabízejí hlavně nejmenší pivovary, ale už s nimi začínají také ty velké. "Před třemi lety, kdyby se řeklo, že velký pivovar typu Staropramen nebo Prazdroj přijde s citronovým nebo pomerančovým pivem, tak pivaři začnou zvracet a budou volat po své desítce. Ale dneska je to hit, cool a super," uvedl Kočka.

Souvisí to se změnou životního stylu. "Povědomí o pivu se lepší, a proto také vzniká tolik restauračních pivovarů, kterých je 130, a homebrewářů (domácích vařičů piva) už jsou stovky," uvedl Kočka. Minipivovary s ročním výstavem do 10.000 hektolitrů zajišťují necelé jedno procento výroby piva v ČR a do pěti let se dostanou na tři čtyři procenta.

Tmavé pivo - ilustrační foto.

"Můj kamarád, který pořádá degustace po světě, říká, že pivo je luxus, který si můžete dovolit každý den; v cenovém porovnání například s vínem. Navíc můžete mít pokaždé jinou chuť, kterou vám víno nedá," uvedl Kočka.

Pivní kultura se zlepšuje

Pivní kultura v ČR už se podle Kočky lepší. Před pěti lety byl úspěch, když si Češi dali nefiltrované kvasnicové pivo, protože si vzpomínali, jak za socializmu otáčeli lahev hrdlem dolů a koukali, jestli není zakalené. "Nyní jsou trendem ovocná piva a věřím, že do pěti let bude trendem piva podle pivních stylů. Budeme si povídat o tom, zda někomu chutná více stout z Kocoura nebo z Purkmistra," uvedl Kočka. Dnes už se to projevuje u druhů weitzen, tedy pšeničných piv, které přešlo z Bavorska, ale v ČR už ho vaří tři velké průmyslové pivovary. Do pěti let nastoupí móda hořkých piv "pale ale" a "india pale ale", která vaří pět minipivovarů a z průmyslových výrobců Náchod a nově Vyškov.

Vánoční besídka v Purkmistru bude 17. prosince od 17:00. "Mezi pivy budou i vánoční speciality včetně piv s vánoční etiketou. Všech více než 150 piv bude tak výjimečných, takže, kdy si je dát, když ne na Vánoce?" dodal Kočka, spolumajitel minipivovaru Kocour Varnsdorf.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...