Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na Nový rok čočku. Uvařte si polévku pro štěstí

Jídlo

  7:00
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Připravit ji můžete klasicky s uzeným, nebo si z ní třeba uvařit polévku.
Čočka - ilustrační foto.

Čočka - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Novoroční čočkovou polévku pro štěstí (a aby se nás držely peníze) vařím podle tohoto receptu. Používám ho ale i během roku, protože v naší rodině je tahle polévka dost oblíbená

Pro 4 osoby budete potřebovat:

* 200 g čočky
* 2–3 stroužky česneku
* mražená nebo sušená celerová nať nebo nať ze seriny (v létě a na podzim samozřejmě nať čerstvá)
* sůl, majoránka
* 70 g másla nebo sádla
* asi 3 vrchovaté lžíce hladké mouky na jíšku
* 1,5–2 l vody
* 200 g uzeného masa nebo 1 nožička maďarské klobásy nebo čabajky

Čočková polévka pro štěstí.

Postup:
Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, pak vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody.

Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek dle chuti, celerovou nať nebo nať ze seriny, osolíme.

Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalejeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme.

Obálka kuchařky

Recept pochází z knihy Kuchařka pro báječné tchyně z nakladatelství Smart press.

Kuchařku napsala Helena Chvátalová pro ženy, které se, tak jako ona, v den svatby svého dítěte staly tchyněmi. Najdete v ní spoustu receptů na dobré moučníky či na jídla, která jsou nenáročná na suroviny i na čas – ideální ve chvíli, kdy se mladí objeví nečekaně, a i když prý nemají hlad, za chvíli jsou talíře s nabídnutým jídlem prázdné.

Autor: