Čtvrtek 29. října 2020svátek má Silvie 6 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pivovary se představí na Hradě a bude se degustovat

Zákaz pití piva na veřejnosti? (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zákaz pití piva na veřejnosti? (ilustrační foto) | foto: Lidovky.cz

Pražský hrad bude o víkendu dějištěm největší přehlídky českých a moravských minipivovarů na jednom místě. Na Střelecké cestě pod Letohrádkem královny Anny se jich představí asi padesátka. K ochutnání návštěvníkům nabídnou sto druhů piva.

Podle pořadatelů nebude akce, která odstartuje v pátek ve 14:00, klasickým pivním festival zaměřeným na masovou konzumaci zlatavého moku, ale spíše rozsáhlou degustací. Nejmenší pivovary chtějí veřejnosti předvést, jak druhově a chuťově rozmanitá může být nabídka nejpopulárnějšího nápoje.

Vstupně na festival činí 300 korun. Po jeho zaplacení obdrží každý návštěvník degustační skleničku spolu s rozsáhlým katalogem obsahujícím informace o jednotlivých pivovarech a nabízených mocích. Ty pak bude mít možnost neomezeně degustovat. V sobotu může začít ochutnávat již od 10:00. V pátek i v sobotu festival potrvá do 20:00.

Ke škvarkovému salátu si dejte pivní kynuté škvarkové placky s kysaným zelí.

"Minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Před dvaadvaceti lety v celém Československu existoval jeden jediný minipivovar, pivovar U Fleků," uvedl předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. "Po roce 1991 se zvolna začínají budovat minipivovary nové a v dnešní době jejich růst nabral pořádné obrátky," dodal. V současnosti již je v Česku kolem 150 minipivovarů.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva.

"U piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby," řekl Šuráň. Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv není možné takovýto mok prodávat delší dobu. "Zákazníky minipivovarů láká příjemné prostředí pivovarských restaurací s možností být přímo při výrobě, vnímat atmosféru a vůní vaření piva. Je to v podstatě zážitková gastronomie," uzavřel Šuráň.

Minipivovary založily po vzoru velkých výrobců svůj svaz loni v dubnu. Jeho členy se mohou stát výrobci, jejichž roční výstav nepřesahuje 10.000 hl.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...