Čaje, ovocné a zeleninové šťávy, koktejly, zdravotní vína a likéry jsou plné prospěšných látek, které vyživují, posilují a pomáhají léčit tělo i duši. Mají také schopnost dodat vitalitu, energii a dokonce i prodloužit život.
Lidské tělo tvoří ze 75 procent voda, proto příručka začíná vodou. Denně by jí člověk měl přijmout nejméně 1,3 litru, pokud se nejedná o mimořádnou situaci, není vhodné vypít víc než tři litry. Nadmíra tekutin přetěžuje ledviny a zbytečně vyplavuje důležité minerální látky. Nedostatečný příjem tekutin přetěžuje ledviny a krevní oběh, vede ke tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů, snižuje pozornost a zhoršuje duševní výkon.
V abecedním řazení uvádí příručka zdravotní problémy od aft po potíže se žlučníkem. Speciální kapitolu tvoří bylinné čaje, jejich příprava a léčebné využití. A navíc je v knize přehled vitamínů a minerálů v potravinách.