Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Na sladko i na slano. Jak na šneky s pudinkovou a brynzovou náplní?

Jídlo

  5:32
Máte chuť na něco sladkého, ale po cukroví příliš neprahnete? Šneky si můžete připravit na sladko, ale i na slano. Nechte se inspirovat.

Šneci s pudinkovou náplní foto: Jak jíme zdravě v zimě

Šneci s pudinkovou náplní

Na těsto: 

  • 130 ml polotučného mléka (teplého) 
  • 90 g třtinového cukru 
  • 20 g čerstvého droždí 
  • 150 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 100 g bílé špaldové mouky hladké (+ 20 g na posypání válu či kuchyňské linky)
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 40 g másla (pokojové teploty)

Na náplň: 

  • 500 ml polotučného mléka
  • 20 g třtinového cukru 
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku (40 g) 
  • 60 g rozinek

Nejprve si připravte těsto. Do hrníčku nalijte 130 ml teplého mléka, přidejte 2 lžičky z připravených 90 g třtinového cukru a následně do hrníčku rozdrobte droždí. Nyní zakryjte hrníček utěrkou a dejte ho alespoň na 10 minut na teplé místo, aby stačil vzejít kvásek. Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 150 g celozrnné a 100 g bílé špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, nalijte ho do nádoby s moukou, přidejte vejce, máslo a zbylých cca 82 g třtinového cukru a vše nechte hníst zhruba 15–20 minut, dokud se těsto nepřilepí na hák. Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 3 hodiny.

Chvíli před koncem kynutí si připravte pudinkovou náplň. Z 500 ml mléka odlijte cca ²⁄₃ do menšího hrnce, přidejte 20 g třtinového cukru a směs přiveďte k varu; mezitím si ve zbylé ¹⁄₃ mléka důkladně rozmíchejte pudinkový prášek tak, aby ve výsledné směsi nezůstávaly hrudky. Až mléko v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, za stálého míchání do hrnce postupně nalijte všechnu pudinkovou směs a následně nechte celý obsah hrnce 2 minuty vařit. Poté hrnec odstavte a do hotového teplého pudinku vmíchejte rozinky. Nyní si dejte předehřívat troubu na 190 °C a vyložte si pečicím papírem větší plech (nebo si připravte zapékací nádobu o rozměrech 20 cm × 30 cm, případně 25 cm × 25 cm).

Poté si pomoučete vál (nebo kuchyňskou linku) 20 g bílé špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto a válečkem ho vyválejte na 4–5 mm silný obdélníkový plát. Tento plát potřete připravenou pudinkovou náplní a následně ho zarolujte od jedné delší strany směrem k protější delší straně. Výslednou roládu nakrájejte na 20 plátků (nejlépe to jde režnou nití nebo drátkem) a jednotlivé plátky skládejte na vyložený plech nebo do připravené zapékací nádoby. Plech nebo nádobu pak přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut při 180–190 °C dozlatova.

TIP: Hotové šneky podávejte s mléčnou polevou – tu jsme připravili svařením cca 250 ml polotučného mléka s 2 lžícemi erythritolu (postačí 7–8 minut vaření na středním plameni).

Šneci s brynzovou náplní

Šneci s brynzovou náplní


Šneci s brynzovou náplní

Na těsto: 

  • 130 ml polotučného mléka (teplého) 
  • 2 lžičky třtinového cukru 
  • 20 g čerstvého droždí 
  • 150 g celozrnné špaldové mouky hladké 
  • 100 g bílé špaldové mouky hladké (+ 20 g na posypání válu či kuchyňské linky) 
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 40 g másla (pokojové teploty) 
  • sůl

Na náplň: 

  • 80 g brynzy 
  • 100 ml zakysané smetany (12 % tuku)
  • 1 lžička uzené papriky 
  • 20 g jarní cibulky (nasekané najemno)

Nejprve si připravte těsto. Do hrníčku nalijte teplé mléko, přidejte třtinový cukr a poté do hrníčku rozdrobte droždí. Následně hrníček zakryjte utěrkou a nechte alespoň 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek.

Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 150 g celozrnné a 100 g bílé špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, nalijte ho do nádoby k mouce, přidejte vejce, máslo a sůl, zapněte robot a směs nechte hníst cca 15–20 minut, dokud se nezačne lepit na hák. Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 3 hodiny. Mezitím si připravte brynzovou náplň: v míse si pomocí ručního šlehače společně vyšlehejte brynzu, zakysanou smetanu a uzenou papriku, do výsledné směsi vmíchejte nasekanou jarní cibulku a mísu uložte do lednice.

Až vykyne těsto v nádobě, dejte si předehřívat troubu na 190 °C, vyložte si pečicím papírem plech a pomoučete si vál (nebo kuchyňskou linku) 20 g bílé špaldové mouky. Na pomoučenou plochu vyklopte těsto a válečkem ho rozválejte na obdélníkový plát silný cca 4–5 mm. Na tento plát rovnoměrně rozetřete připravenou brynzovou náplň a poté plát zarolujte od jedné delší strany směrem k protější delší straně. Výslednou roládu nakrájejte na 20 plátků (nejlépe to jde pomocí režné nitě nebo drátku) a jednotlivé plátky postupně naskládejte na vyložený plech. Poté plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut při 180–190 °C dozlatova.

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...