Hustá zadělávaná polévka patří k sváteční tabuli, při níž se servíruje i zbytek opeřence odjakživa. Dnes kvůli drůbkům nemusíte kupovat celou husu, ale ve všední den si přípravu stejně raději neplánujte, je totiž časově náročná.
K TÉMATU: |
A co bude na přípravu polévky potřebovat? Základem jsou drůbky z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky), potom budete potřebovat také 80 g širokých nudlí, 100 g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 1 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, 1 vaječný žloutek, 65 ml mléka a čerstvé petrželky (Recept nese označení Czech Specials).
Nejdříve drůbky řádně očistíme, opláchneme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka.
V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme přecezeným vývarem, jíšku dobře rozmícháme, okořeníme a povaříme. Poté přidáme drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložíme předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme. Porce polévky ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.