Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Na trojobal zapomeňte. Zkuste kapra letos jinak

Jídlo

  6:00
Dejte kaprovi letos ještě šanci a zkuste ho zařadit do štedrovečerního menu. Místo klasického trojobalu zkuste třeba přípravu na bílém víně nebo tradiční staročeské recepty. Co kapr na modro nebo s česnekem pečený sádle? Nejlepší recepty jsme pro vás vybrali na serveru Lidovky.cz.

Dejte letos kaprovi ještě šanci. foto: Shutterstock

Kapr se sýrovou omáčkou a bílým vínem
Půl kila rybích filet osolíme, potřeme olivovým olejem, vložíme do pekáče, lehce pokropíme bílým vínem a na chvíli dáme stranou. Pak osmahneme nakrájenou papriku s cibulí, přihodíme nasekanou petrželku, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni ve stejné pánvi rozehřejeme asi 20 dkg nastrouhaného čedaru nebo eidamu. "Klidně můžeme promixovat více druhů sýrů dohromady," upozorňuje Hušek. Nakonec ještě přidáme zakysanou smetanu, zhruba 150 ml vína a mícháme, až vznikne konzistentní tekutá omáčka.

A jak na nejlepší přílohu?

Obsah pánve vlijeme do pekáčku s kaprem - filety musí být ponořené - a dáme asi na půl hodiny do trouby předehřáté na 160 °C. "Na závěr rybu ještě posypeme parmazánem, a pečeme asi čtyři minuty dozlatova," dodává kuchař. Servírujeme s brambory nebo s chlebem a nesmí chybět bílé víno.

Kapr na modro
Smíchejte litr vody s 50 ml octa, přidejte černý pepř, nové koření, bobkový list, tymiána na plátky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Osolte, opepřete a 10 minut vařte, naporcovaného kapra osolte a vložte na 20 minut do mírně se vařícího nálevu. Hřbet by mu měl zmodrat, poté jej přelijte máslem a dozdobte zeleninou, petrželkou a pokapejte citronem.

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ

Přečtěte si články:

Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články.

Co pro vás chystáme:

  • Regionální speciality. Jak připravit štolu nebo kapra na modro?
  • 5 nej bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů
  • Rychlokurz vánoční etikety. Kdo u svátečního stolu začíná jíst první?
  • Tradiční Vánoce. Houbový kuba od Romana Pauluse

Kapr pana Otce
Očištěného kapra nasekáme na podkovy a ty na půl, jako řízek. Porce pořádně osolíme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Hustě posypeme kořením Tandori Masala a dáme přes noc do chladu. Druhý den opečeme na rožni (maso pokapeme rostlinným olejem), nebo na pánvi na sádle.

Staročeský pečený kapr
Předem si naložíme asi 50 gramů rozinek do dvou deci bílého vína smíchaného s dvěma lžícemi medu. Kapra okořeníme šajvějí a zázvorem, podložíme několika plátky slaniny a plátky cibule, potřeme máslem. Pečeme v pekáči 10 min na 200°C. Potom zmírníme teplotu na 120°C, přelijeme bílým vínem s rozinkami a dopékáme asi 20 min. Podáváme se šťouchanými bramborami.

Jak smažit kapra? Nejlépe na řepkovém oleji

Radí profesorka Jana Dostálová z fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. Více čtěte ZDE.

"Nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích sice nejsou zdraví prospěšné, prospěšné jsou ty nenasycené z tuků rostlinných, ovšem ty mají nevýhodu, že jsou při vysokých teplotách poměrně nestabilní. Za velmi dobré smažicí médium proto považuji řepkový olej. Obsahuje mastné kyseliny, které jsou zdraví příznivé, a přitom je poměrně stabilní. Slunečnicový olej už má stabilitu výrazně nižší a také jeho složení není z hlediska výživového tak příznivé. Pokud tedy smažíme, tak na řepkovém oleji, ale můžeme použít i rafinovaný olivový olej, který má při vysokých teplotách stabilitu také dostatečnou.

Nebo bychom měli smažicí lázeň alespoň často měnit. Jakmile začne pěnit, nebo se v ní začnou tvořit zhnědlé až zčernalé kousky strouhanky, rozhodně je čas na výměnu. A pokud smažíme větší množství ryb, existují tzv. pokrmové tuky, které jsou speciálně vyrobeny pro účely smažení – třebaže z výživového hlediska nejsou s řepkovým nebo olivovým olejem srovnatelné. Já osobně smažím rybu na směsi řepkového oleje právě s pokrmovým tukem."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!