Středa 20. ledna 2021svátek má Ilona 4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Na Vánoce si dopřejte hříšně kakaové dortíčky a brusinkové čtverečky s pistáciemi

Plňte sametově hladkým krémem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Plňte sametově hladkým krémem | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.com

Na Vánoce letos vyzkoušejte něco nového. Neznamená to ústup od tradičních druhů cukroví, které máme tak rádi a celý rok se na ně těšíme, ale mírné oživení již zaběhlých receptů vánočního cukroví. Vyzkoušejte hříšně kakaové dortíčky se sametovou náplní z bílé čokolády a voňavé pistáciové a brusinkové čtverečky. To jsou moji letošní favorité z výběru vánočního cukroví.

Pistáciové čtverečky jsou hotové za chvilku a jsou určeny pro všechny, kdo nechtějí pečivo vykrajovat, zde se totiž jen krájí hranatý špalek. Kombinace pistáciových ořechů a brusinek je vskutku skvělá, jak chuťově tak i svojí strukturou. Čtverečky jsou totiž současně křupavé i vláčné. A pokud seženete nějakou veselou barvu krystalového cukru, neváhejte ji použít, hezky rozsvítí vaše cukroví. I jen krystalky hrubého cukru v přírodním provedení budou vypadat dobře.

Placičky ozdobte sušenými malinami
Nové vánoční cukroví láká

Téměř dekadentní kakaové slepované cukroví je snadnější než vypadá a připravit hladký krém z bílé čokolády je velmi rychlé. Kakaové těsto je vláčné a velmi dobře se zpracovává. Na ozdobu jsem použila sušené kousky malin, které jsou nejdříve hluboce zmražené, takže zůstane zachována jejich krásně červená barva. Jen hlídejte teplotu v troubě, pokud bude vyšší, může se ozdobné sypání spálit. Chuťově jde o velmi lahodný slepovaný dortíček, který láká nejen svojí chutí, ale i slavnostním vzhledem. Cukroví však doporučuji uchovávat kvůli krému v chladu anebo ho připravit těsně před Vánoci. Tak se pustíme do pečení nového cukroví!

Kakaové dortíčky s krémem z bílé čokolády

Na koláčky:

  • 280 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60 g kakaového prášku
  • 225 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • barevný cukr nebo prášek na ozdobu

Krém ke slepování:

  • 115 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 1 lžíce zlatého sirupu
  • 250 g bílé čokolády

Nejdříve si připravíme těsto na dortíčky. V mixéru při nejvyšší rychlosti šlehejte máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilkový extrakt a žloutek a dále mixujte. Snižte otáčky a postupně přidávejte kakaový prášek, mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vyndejte z mixéru na pracovní plochu, utvořte bochánek, zabalte do folie a dejte do chladu na 2 hodiny odpočinout.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Předehřejte si troubu na 160 °C. Těsto rozdělte na dvě polovičky, vyválejte plát vysoký asi 3 mm a vykrajujte kolečka. Přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8-10 minut. S druhou částí těsta postupujte stejně, jen vykrájené placičky posypte ozdobným cukrem nebo sušeným již dříve mraženým ovocným práškem.

Připravte si bílý krém ke slepování. Do mixéru dejte smetanu a zlatý sirup. Bílou čokoládu rozlámejte a dejte do misky. Nahřejte nad horkou vodou, dokud se nerozpustí. Přidejte změklé máslo a míchejte. Směs nechte lehce zchladit a vlijte do mixéru ke smetaně. Vyšlehejte, přendejte do misky a nechte asi 10 minut v ledničce zchladit. Krémem slepujeme placičky, pochopitelně ty se zdobením navrch. Uchovávejte v chladu.

Hříšně kakaové koláčky plněné bílým krémem

Pistáciové a brusinkové čtverečky

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 210 g cukru
  • 165 g másla
  • 60 g vyloupaných nesolených pistáciových ořechů
  • 35 g sušených brusinek
  • 1 malé vejce na potření
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • hrubší krystalky cukru na obalení (i barevné)

V mixéru na vyšší obrátky vyšlehejte máslo s cukrem a pomerančovou kůrou. Snižte rychlost a postupně přidávejte mouku, skořici, špetku soli a nakonec přidejte brusinky a pistácie. Vyndejte na vál, utvořte dva stejně silné válečky, vytvarujte je do hranata a pomocí širšího nože uhlaďte. Zabalte pevně do fólie a dejte do ledničky asi na 2 hodiny ztuhnout.

Vyzkoušejte barevné krystalky cukru k obalení

Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plechy papírem na pečení. Vyndejte těstové hranoly z lednice, rozbalte fólii, těsto však na ní ponechte a potřete hmotu rozšlehaným vejcem. Připravte si vedle na pečicí papír barevné nebo jen bílé krystaly cukru, rovnoměrně je rozprostřete a hranoly v nich obalte; mírně zatlačte co nejvíce krystalků do těsta. Nyní ostrým nožem krájejte stejně silné čtverečky a pokládejte je na plechy. Pečte 12-15 minut do světle růžova.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!