8. září 2018 6:18 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nakládačka na lepší časy! Květák, zázvor a červený pepř pikantně

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Květák zalijeme nálevem a sterilujeme | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Květák zalijeme nálevem a sterilujeme | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Není zavařování jako zavařování. Zkuste tentokrát něco úplně jiného, ne tradiční okurky, ale květák a pro tentokrát si dopřejte více pikantních chutí a nemusí vždy jít jen o chilli papričky.

Květák s červeným i bílým vinným octem

Překvapil mě způsob jakým lze naložit květák. Pikantně, s červenou cibulí a zázvorem a červený pepřem. Oblíbený zázvor doplní pikantní tón nálevu a červený pepř ho příjemné chuťově i vizuálně podpoří. I červená cibule zde hraje na své vínové tóny, a tak je nakládaná s květákem opravdu velmi efektní podívaná.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Výhodou je, že naložený květák je ihned připraven k použití, i když se ještě steriluje, takže když se ráno rozhodnete, večer můžete servírovat jako příjemné kyselé doplnění jídel. Květák pro dlouhodobější použití nevařím, přesto vím, že někteří mají rádi květák spíše povařený, tedy podle vašich chutí si květák můžete předem krátce blanžírovat. Ne dlouho, stačí jen pár minut a ne pod přikrytou pokličkou, pak květák změní chuť a zhořkne. Je třeba také počítat s tím, že květák se ještě steriluje asi 10 - 15 minut. Pro intenzivnější chuť je dobré nechat ještě naložený rozležet. Nálev je pak velmi pikantní.

Nakládaný květák se zázvorem s červeným pepřem v pikantním nálevu

Ingredience: pro 3 velké sklenice

  • 2 středně velké květáky
  • 2 tmavé červené cibule
  • 2 světlejší růžové cibule
  • asi 8 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru
  • 1 litr červeného vinného octa
  • 1 litr bílého vinného octa
  • 1 litr vody
  • 6 lžic cukru krystal
  • 3 lžičky vločkové mořské soli
  • 4 lžíce koriandrových kuliček
  • 2 lžíce kuliček červeného pepře

Postup: Květáky omyjeme, odkrojíme velké košťály odspodu a rozebereme květák na růžičky, větší kousky překrojíme na půlky. Oloupeme oba druhy cibule a nakrájíme je na kolečka.

Postavíme si větší hrnec na plotnu, odměříme 1 litr studené vody a přidáváme postupně červený a bílý ocet. Přidáme sůl, cukr a koriandrová semínka a přivedeme k varu. Vaříme asi jen 5 minut na mírném ohni, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Ochutnáme nálev, pokud se zdá příliš kyselý, rozředíme ho vodou, případně dochutíme cukrem. Mezitím do velkých vymytých a sterilovaných sklenic se širokým hrdlem dáme kousky na kolečka nakrájeného, oloupaného zázvoru, pár koleček obou cibulí a květák. Asi v polovině opět proložíme zázvorem a cibulemi. Doplníme květák až k okraji, opět přidáme kousek zázvoru, cibule a vložíme třetinu kuliček červeného pepře. Zalijeme horkým nálevem a pevně uzavřeme. Takto naplníme všechny sklenice. 

Červená cibule osvěží
Kuličky koriandru a červeného pepře dodají pikantní tón

Do velkého hrnce dáme vodu, vložíme pevně uzavřené sklenice a sterilujeme při 80°C asi 10 - 15 minut, podle toho jak chcete mít květáky křupavé anebo více měkké. Poté sklenice vyjmeme, hrnec naplníme vlažnou vodou a postupně je opatrně začneme zchlazovat další studenou vodou, vždy ponechte sklenice chvilku v lázni. Zchlazujte velmi opatrně, sklenice jsou velmi horké a prudké zchlazení studenou vodou může způsobit okamžité prasknutí sklenice.

Ke konzumaci je nakládaný květák připraven okamžitě anebo pro intenzivnější chuť je dobré nechat ještě zeleninu rozležet. Nálev je pak velmi pikantní. Podávejte studené z ledničky. Pokud nespotřebujete sklenici celou najednou, uchovávejte v ledničce.

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse