Úterý 27. října 2020svátek má Šarlota, Zoja, Zoe 11 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nakládaný hermelín. Jak na něj, aby to opravdu byla pochoutka?

Nakládaný hermelín | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nakládaný hermelín | foto: Lucie Grusová

Máte rádi naložený hermelín? Nebo spíš patříte do skupiny, která ho úplně nemusí? V naší rodině tahle pochoutka rozhodně patří k těm oblíbeným a já ji často pro někoho dělám i jako jedlý dárek. Příprava je velmi jednoduchá. Jediným problémem je delší doba potřebná pro správné rozležení. Což je pro mě jako Berana, který neumí čekat, občas pěkný oříšek.

Nakládaný hermelín

Suroviny

  • 4 ks hermelínu 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl podle potřeby
  • 40 g nakládaných feferonek (ve slano-kyselém nálevu)
  • 120 g cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • cca 250 ml lehkého olivového oleje (případně kvalitního slunečnicového)

Postup: Jeden hermelín nakrájejte na malé kostičky, případně nastrouhejte nahrubo. Smíchejte ho s utřeným česnekem a grilovacím kořením. Podle chuti případně osolte (záleží na množství soli v grilovacím koření). Zbylé sýry rozkrojte naplocho na půlky. Jednu polovinu každého sýru na řezu pomažte okořeněnou směsí, přiklopte druhou půlkou a přitiskněte k sobě.

Do vhodné sklenice postupně naskládejte připravené sýry (ty můžete případně rozkrojit na klínky), feferonky, na tenké proužky nakrájenou cibuli a koření.

Vše zalijte olejem, tak aby byly sýry kompletně ponořené. Nádobu uzavřete a nechte stát v pokojové teplotě 1-2 dny. Pak ji uložte do lednice na dalších několik dní, dokud se hermelín krásně nerozleží. Pro nejlepší chuť je dobré před podáváním nechat sýr chvíli stát v pokojové teplotě a neservírovat ho přímo z lednice.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Nebezpečná místa Česka: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Cejl, Brno | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

V Německu se žáci chrání proti infekci i při hodinách. Pokud nemají roušky,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Psycholog a manželský poradce Petr Šmolka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

Ušetřila jsem při online nákupech vánočních dárků. Jak se mi to podařilo?
Ušetřila jsem při online nákupech vánočních dárků. Jak se mi to podařilo?

A je to zase tady! Vánoce jsou za rohem. A zvláště pokud se chystáte pořídit nějaké dárky přes internet, rozhodně se vyplatí nakupovat ještě před...