16. března 2019 5:47 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Naložené kuřecí maso. Vyzkoušejte ho s kešu omáčkou a rýží

Kuře v kešu omáčce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuře v kešu omáčce | foto: Lucie Grusová

Prsní kuřecí maso bývá poměrně suché. Když ho ale na pár hodin naložíte do jogurtu nebo kokosového mléka s troškou citrónové šťávy, udrží si i po tepelné úpravě křehkost a šťavnatost. Hebkost a příjemně nasládlá chuť kešu ořechů vše jen podtrhne. Indové zkrátka umí a byla by škoda se od nich v kuchyni občas neinspirovat.

Kuře v kešu omáčce

4 porce

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 100 g tučného jogurtu
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 50 g kešu
  • 15 g ghee
  • 100 g cibule
  • 8 g česneku
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • 250 ml vývaru nebo vody
  • sůl
  • podle chuti chilli

Postup přípravy: Kuřecí řízky nakrájejte na kostky. Jogurt smíchejte s polovinou koření garam masala a do marinády naložte přes noc (nebo aspoň na pár hodin) kuřecí maso. Kešu ořechy zalijte vlažnou vodou a nechte je alespoň 2 hodiny odpočinout (díky tomu změknou a budou také lépe stravitelné). V hrnci si na ghee orestujte dorůžova nadrobno nakrájenou osolenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte rozdrcený česnek a nechte ho rozvonět.

Přisypte druhou půlku koření garam masala a krátce za stálého míchání orestujte. Do hrnce přidejte rajčatový protlak a loupaná rajčata. Vše přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Přisypte slité a opláchnuté kešu, přilijte vývar. Vše opravdu co nejlépe rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Dejte si záležet, aby ve směsi nezůstaly žádné kousky kešu a omáčka byla opravdu krásně hebká.

Do omáčky vložte naložené kousky kuřete (včetně marinády) a povařte asi 10-15 minut. Podle chuti osolte a přidejte případně i chilli. Kuře podávejte s květákovou rýží anebo třeba i plackami ze základu cibulového koláče, které ke konci pečení potřete troškou ghee s rozmačkaným česnekem.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Lucie Grusová

Najdete na Lidovky.cz