Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nebe na talíři servírují v Dobřichovicích

Jídlo

  14:00
Restauraci Zámecký had najdete v dobřichovickém zámku, na krásném místě přímo nad Berounkou. Láká elegantními interiéry a originální nabídkou jídel převážně ve francouzském stylu. Ideální odměna po dobrodružném lovu hub v okolních brdských lesích.

Losos se šťouchanými brambory foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Chodíte do restaurace s malými dětmi? A co při tom prožíváte? Třes končetin? Stavy úzkosti? Batole má energie jako menší jaderná elektrárna, a každá rodinná večeře se tak stává zátěžovým testem rodičů i restaurace. Právě Zámecký had je na návštěvy rodin s dětmi dobře připraven, ale v první řadě je to restaurace určená dospělým a jejich gastronomické rozmazlenosti.

Hadí elegance je nekonvenční, a možná právě proto se tu klidně snese zamilovaná dvojice, špitající si v koutku, s hlučnou šestičlennou rodinou. Restaurace má několik místností s odlišnou atmosférou. Od vzdušného prostoru hlavní místnosti s barem přes temné „kuřácké doupě“ až po „dětský pokoj“ úplně vzadu.

Pozoruhodný interiér restaurace Zámecký had.

Historické prostory v prvním patře dobřichovického zámku mají stěny zdobené původními freskami a podlahy ze starých fošen. Tento unikátní základ by mnohé inspiroval k jednoduchosti vybavení. Majitelé Zámeckého hada však historické prostory zaplnili spoustou dalších designérských prvků, které spolu s freskami vytvářejí extravagantní směsici.

K restauraci patří i zahrádka na nádvoří. Prostředí je půvabné a i tady majitelé restaurace mysleli na děti a zařídili jim minihřiště.

Francie a Itálie
Restaurace se představuje jako francouzskoitalská. Italský vliv reprezentují především čerstvé domácí těstoviny. Kromě dobré chuti mají i tu výhodu, že si můžete vybrat mezi malou a velkou porcí, a ceny se pohybují od 100 po 155 Kč (sépiové špagety s mušlemi).

Hodnocení restaurace Zámecký had.

Jídelní lístek je stručný, nabízí pět až deset jídel z každé kategorie, ale díky tomu se můžete těšit na jídla připravená z čerstvých surovin. Žádné „blátíčko“ se nekoná.

Začněte mističkou sušených švestek pečených ve slanině. Tato primitivní, leč skvělá chuťovka stojí 55 Kč. V předkrmech jsme ocenili také jehněčí klobásku Marques na dijonské omeletce s brusinkovým křenem (95 Kč). Pokud vaši zvědavost vzbudí carpaccio z červené řepy (95 Kč), nebojte se ho. Tenoučké plátky řepy jsou křupavé a aromatické a s doplňujícími příchutěmi si rozumějí skvěle.

Karotka jako nebe na talíři
Francouzskou kuchyni reprezentují propracované pokrmy typu konfitovaných kachních prsou se zadělávanými liškami (275 Kč). Při naší poslední návštěvě byla kachní prsa méně šťavnatá než při těch předchozích, ale stále šlo o velmi dobré jídlo. Stejnou radost nám udělala i kuřecí prsa plněná kozím sýrem s glazírovanou karotkou a česnekovými plackami (210 Kč). Kuřecí prsíčka nejsou mým oblíbeným masem, ale v tomto případě mě potěšila. Karotka byla něco jako nebe na talíři a placky docela dobře tvrdily muziku.

Carpaccio z řepy

Když už jsme u muziky, v Zámeckém hadovi hosty neotravuje žádné komerční rádio, ale klidná a vkusná hudba. Ale zpátky k jídlu... Zelené mušle vařené v bílém víně (275 Kč) by zasloužily jinou úpravu - cuketa a další zelenina vymáčená v nakyslé omáčce nebyly moc k jídlu.
Z dezertů jsme ochutnali horké maliny s mascarpone, kávovým extraktem a brandy (120 Kč) a nelitovali jsme. Hořká chuť kávy byla vtipným oživením známého dezertu. Mascarpone mohlo být více. Dobře provedený créme brulée (105 Kč) doplňovalo jahodové pyré, které k němu dobře ladilo.

Hodnocení restaurací (uni).

Za jednoduchá dětská jídla zaplatíte kolem padesáti korun a přes týden se můžete stavit na polední menu za 99 Kč.

Pečlivě vybraná vína
Vinný lístek nabízí rozumný výběr vín z dobrých moravských vinařství (Volařík, Sůkal, Nové vinařství, Tanzberg, Reisten, Barabáš atd.). K tomu italská vína, jejichž výběr prozrazuje pečlivého dovozce - firmu Markuzzi. Vína nejsou předražená a pravděpodobně si vyberete vše potřebné. Rozlévaná vína pocházejí z Brazílie a širší výběr by nebyl na škodu. Milovníci piva mají k dispozici více druhů Bernarda a Pilsner Urquell.
Nevinný lístek má také svoje hvězdy - kromě fresh džusů za 60 Kč je to domácí zámecká limonáda za (35 Kč) a tátův bylinkový čaj (45 Kč) - byliny prý skutečně sbírá otec majitelky restaurace.

Pojďme zpět k zátěžovému testu. V „rodinné místnosti“ najdete houpací koníky, spousty čistých (!) plyšáků, knihovničku, lego a hromady dalších hraček. Na rodičích tak zůstává jen ohlídat, aby se mrňata nevypravovala příliš často na průzkum dalších místností. Když se vypravilo to moje, vyběhla jsem za ním a ve dveřích málem srazila číšníka s tácem plným nápojů. Jeho instinktivní „týýý brďo“ považuji za gentlemanskou reakci.

Restaurace Zámecký had sídlí na zámku.

Mají si kde hrát?
Každopádně, když jsme dojídali, číšník využil klidného úterního večera a v dětském koutku učil naše batole žehlit plastovou žehličkou. Jistě uznáte, že tento servis je nadstandardní, a zcela zastínil poněkud dlouhé čekací doby při předchozí návštěvě.

Zámecký had zátěžovým testem prošel velmi dobře. Je správně romantický na večeři ve dvou, správně noblesní na velkou rodinnou oslavu i správně přátelský, pokud se chcete jen dobře najíst s dětmi. Podle informací obsluhy bude od podzimu nabízet sezonní jídelní lístky. Mám takové tušení, že se vydáme na houby čirou náhodou zrovna do okolí Dobřichovic...

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...