18. prosince 2018 5:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nechápu, proč lidé pečou tolik cukroví, že ho pak musí mrazit, říká cukrářka

Dominika Tesařová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dominika Tesařová | foto: Cake Factory Lagarto

Sladké příliš ráda nemá, na Vánoce tak ujídá spíše bramborový salát než cukroví. Navíc, lidé podle ní sladí až příliš. „Nikdy jsem nevěřila, kolik sladkého můžou lidé sníst, ale od té doby co dělám v cukrárně, bych jednou v roce vyhlásila mezinárodní den bez dortů,“ říká šéfcukrářka.

Lidovky.cz: Jaké cukroví nesmí chybět na vašem vánočním stole?
Nikdy jsme si doma na cukroví nepotrpěli. Ani jako malá jsem ho nevyhledávala, ale když už jsme nějaké měli, tak rozhodně vanilkové rohlíčky pro tátu, linecké pro mamku a já se můžu utlouct po vosích úlech. A ještě rumové kuličky, ty jsou taky výborné.

Lidovky.cz: Které máte nejoblíbenější a které nejraději pečete?
Nejoblíbenější rozhodně vosí úly a rumové kuličky. Já si nerada nosím práci domů, takže popravdě doma skoro vůbec nepeču. A protože se vosí úly a ani rumové kuličky nepečou, tak doma dělám jenom ty. I když minulý rok mě přemluvila kamarádka a pekly jsme linecké, kokosové a i perníčky.

Lidovky.cz: Co říkáte na trend vánočních dortů, které se pečou na Štědrý den jako dezert? 

Když má někdo rád tak moc dorty, že je chce i o Vánocích, tak dobře, ale mně už to přijde moc. Ale to asi bude tím, kolik zakázek máme o Vánocích v práci. Takže by mě ani nenapadlo si dort domů udělat.

Lidovky.cz: Pečete také bezlepkové dorty?
Ano. Pečeme bezlepkové dorty a děláme i bezlepkové dezerty.

Lidovky.cz: Kolik sladkého za den v průměru sníte?
Nejsem moc na sladké. V práci ochutnávám jen to, na čem zrovna dělám, anebo když máme něco nového, jinak ne. Maximálně ukradnu dvě čokoládky, ale to je vše. Jsem spíš na slané.

Lidovky.cz: Proč jste se rozhodla stát cukrářkou?
Nerozhodla. Úplně původně jsem šla na brigádu, protože jsem studovala vysokou školu. Dřív u nás pracovala kamarádka a já jsem chtěla pracovat při škole. Nikdy jsem k pečení neměla moc vztah. Ale nakonec jsem hned druhý den v práci přerušila školu a nastoupila na stálo, protože se mi to zalíbilo. Ale nikdy by mne nenapadlo, že u pečení skončím tak dlouho a bude mne to bavit.

Lidovky.cz: Když máte špatnou náladu, čím si ji zlepšíte?
Sladkým vůbec. Jsem spíš typ, co si zajede koupit nové boty. Tím si já zlepšuji náladu, a ještě si k tomu dám dobrou kávu.

Lidovky.cz: Máte nějaký pracovní sen?
Popravdě cukrářský sen nemám. Nebo jsem o tom spíš ani nepřemýšlela. Vždycky jsem chtěla být herečka, ale to nevím, jestli mi vyjde.

Lidovky.cz: Vrátíme-li se k přicházejícím Vánocům, od kdy začínáte doma cukroví péct?
Minulý rok mně přemluvila kamarádka a tuším, že jsem pekly nadvakrát: linecké, kokosové a perníčky měsíc předem. A vosí úly a rumové kuličky asi tak čtrnáct dní před Vánoci.

Lidovky.cz: Ujídáte během adventu, nebo čekáte na svátky?
Ne, ne neujídám. Jak už jsem říkala, já na cukroví moc nejsem. Takže já čekám na svátky, a i tak toho moc nesním. Já se spíš těším na řízek a salát.

Lidovky.cz: Co říkáte na zamrazování zbylého cukroví?
Tak tohle jsem nikdy moc nechápala. Lidé toho dělají zbytečně moc. Popravdě kdo z nás si dá rád cukroví například v dubnu. Podle mě cukroví patří jen na Vánoce, takže zamrazování je zbytečné.

Linecké cukroví

Lidovky.cz: Přála byste si vymyslet cukroví, které by se peklo celorepublikově napříč dalšími generacemi?
Nad tím jsem nikdy nepřemýšlela. Ale bylo by fajn vymyslet něco, co by chytilo všechny. A nemuselo by to být cukroví, ale třeba i dort nebo nějaké jiné sladké pečivo.

Lidovky.cz: Nemyslíte si, že lidé jedí obecně příliš mnoho sladkého? 
Podle mého šéfa jí lidé sladké ještě málo, podle mě ho jí hodně. Nikdy jsem nevěřila, kolik sladkého můžou lidé sníst, ale od té doby, co dělám v cukrárně, bych jednou v roce vyhlásila mezinárodní den bez dortů.

Lidovky.cz: Čím nejraději sladíte?
Já vůbec nesladím. Mám raději i hořkou čokoládu než mléčnou. Na té si pochutnám nejvíc.

Lidovky.cz: Používáte při pečení i jiná sladidla než cukr?
Ano. Někdy máme v práci i speciální zakázky, kdy lidé vůbec nechtějí dort klasicky z cukru. Takže sáhneme po agáve sirupu. Má takovou zvláštní chuť, ale v dortech se nám osvědčil.

apeAlena Pecháčková