6. ledna 2011 9:30 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejdražší tuňák na světě skončí v sushi. Jak se připravuje?

Dražba tuňáků v Japonsku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dražba tuňáků v Japonsku | foto: Reuters

TOKIO Na letošní aukci v Tokiu padl rekord. Dva kupci tu vydražili tuňáka za téměř 396 tisíc dolarů (přes 7,4 milionu korun). Úlovek to byl vskutku kardinální - tuňák vážil 342 kilogramů. Celá ryba nejspíš skončí v sushi. Jak se tato japonská pochoutka připravuje?

Cena překonala rekord z roku 2001, kdy se podobná ryba prodala v přepočtu zhruba za čtyři miliony korun.

Tuňáka letos koupili stejní zájemci, kteří toho nejdražšího získali i v dražbách v předchozích dvou letech. "Byla to mimořádně velká ryba, ale cenou jsme všichni překvapeni," řekl představitel dražební firmy.

Dražba tuňáků v Japonsku

Masivní rybu získaly jedna z nejluxusnějších restaurací z tokijské čtvrti Ginza a podnikatelská firma z Hongkongu, která vlastní řetězec suši barů.

Tuňáka rybáři ulovili u pobřeží severního Japonska v oblasti proslulé vysokou kvalitou ryb. Maso tuňáka obecného patří k nejlahodnějším a syrové je používáno k výrobě suši, jehož Japonci snědí nejvíce na světě.

V Japonsku byl vydražen tuňák za více než sedm milionů korun

Rok 2010 v obrazech

Především v Atlantiku a ve Středozemním moři ale tuňák patří k ohroženým druhům a ekologičtí aktivisté vyzývají k zákazu jeho lovu. Osmdesát procent tuňáků ulovených ve Středozemním moři přitom kupuje právě Japonsko.

Sushi

Potřebujete:
1 kg japonské rýže ( přirozeně po uvaření lepí)
10 archů sušené řasy nori
1 tuba křenu wasabi
1 sáček rýžového suši octu
1 sáček nakládaného zázvoru
japonská sojová omáčka ( např. Kikkoman)
sezamová semínka
1 okurka
syrový tuňák nebo tuňák v konzervě, krabí tyčinky

Postup:
Rýži uvaříme, ale nesolíme, ani jinak nedochucujeme. Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým suši octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.

Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři rozprostřeme a utlačíme rýži. Lepší je mít vlké prsty, aby se vám rýže nelepila k rukám.
Sushi - ilustrační foto.

Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami, tuňákem apod. Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.

Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori. Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.

Sushi

Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Damé na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější

Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech !), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem

Zdroj: blog Tomia Okamury

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)