Sobota 24. října 2020svátek má Nina 9 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ŠÁDA: Nejlepší bylinka brzy z jara? Medvědí česnek nemá konkurenci

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Medvědí česnek | foto: Shutterstock

Moje nejoblíbenější bylinka blížícího se jara je určitě medvědí česnek. Vytrvalá rostlina především listnatých lesů se někde objevuje už na přelomu února a března a chuť i vůně jejích listů a stonku nápadně připomíná česnek. Na rozdíl od něj ale můžete po konzumaci v pohodě na schůzku, aniž by všichni věděli, co jste předtím jedli.

Nejjednodušší je vypěstovat si medvědí česnek doma na zahrádce nebo v květináči. Aspoň si ho v lese nespletete s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem. A taky se nepřidáte k lesním „nájezdníkům“, kteří rostliny trhají ve velkém a decimují lokality, kde se vyskytuje. Získáte vlastní čerstvé rostliny, plné vitamínu C, jódu, železa a především allicinu, přírodní látky, která působí proti virům i bakteriím a tak pomáhá třeba při chřipce a nachlazení, ale i proti mykózám a parazitům. Kromě toho medvědí česnek snižuje krevní tlak, čistí ledviny a močové cesty, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje kardiovaskulární systém.

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

O prospěšných vlastnostech medvědího česneku se toho můžete dozvědět ještě spoustu, ale pro nás, kuchaře, je samozřejmě nejdůležitější jeho chuť a využití v kuchyni. Je to ideální bylinka, protože se snadno zpracovává a nemusíte žvýkat žádná tuhá vlákna. Při vaření připomíná česnekem ochucený špenát a také tak vypadá. Velmi dobře si rozumí s máslem, kdy ho stačí lehounce podusit a osolit, nebo třeba s olivovým olejem při přípravě „medvědího“ pesta. Použijte ho místo bazalky a doplňte piniovými oříšky a parmezánem jako u klasického pesta, ovšem pokud ho nechcete spotřebovat hned, česnek před použitím blanšírujte (krátce rychle spařte horkou vodou a poté prudce zchlaďte).

Jinak můžete medvědí česnek použít do polévky (v Bellevue podáváme polévku z medvědího česneku, uzeného úhoře, bio žloutku, bulguru, creme fraiche a pažitky), na těstoviny, do rizota, ale třeba i do marinády na maso nebo do omáčky. Hodí se všude tam, kde potřebujete čerstvé bylinky a příchuť česneku. A možná bych vám to jako kuchař neměl říkat, ale hrozně dobrý je jen tak bez vaření na chlebu s máslem. Fakt.

Pesto z medvědího česneku

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....