V hlavní kategorii prvního ročníku výročních cen speciálního časopisu o pivě Pivo, Bier & Ale byla hodnocena atmosféra podniku, kvalita a výběr piva a kvalita kuchyně, řekl šéfredaktor časopisu Pavel Borowie. Slavnostní vyhlášení proběhlo v úterý v pražském Klášterním pivovaru Strahov.
Nejlepší českou hospodou se díky kvalitě piva a atmosféře místa stala pražská pivnice U Hrocha. Nejlepší pivotékou je Pivkupectví v pražských Nuslích. Nejlepší pivovarskou prodejnu podle měsíčníku mají v Pivovaru Černá Hora.
Mezi oceněnými osobnostmi roku jsou například manželé Tkadlecovi, kteří loni znovuotevřeli pivovar v Úněticích u Prahy. Za dlouhodobý přínos pro české pivovarnictví byl oceněn například Josef Tolar, který byl dlouhá léta sládkem Budějovického Budvaru.
Vítězové výročních cen se stali zakládajícími členy České pivovarské akademie. Ta bude v příštích letech oceňovat největší osobnosti v oblasti pivovarnictví, řekl Borowiec.
První tuzemský speciální časopis o pivě Pivo, Bier & Ale vychází od loňského ledna. Každý měsíc Borowiec vydává 5000 kusů periodika a údajně všechna čísla prodá, zejména ve speciálních prodejnách piva, jež dnes nabízejí hlavně produkty z minipivovarů.
Hlavní okruh autorů tvoří lidé aktivně působící ve výrobě, výzkumném ústavu i ve školách, ale také řada dopisovatelů ze zahraničí. Vydavatel, jenž hodně spoléhá i na "laické" přispěvatele, připravoval médium jeden rok.
Podle jeho dřívějšího vyjádření by měl být typickým čtenářem člověk, který poprvé zajde do restaurací, jež se soustředí na kvalitní a chuťově pestrá piva. Témata článků jsou od osvěty po odborné statě bez technických detailů.