10. prosince 2013 7:00, aktualizováno  11:12 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší dárky pro gastronauty? Kupte pod stromeček kuchařku

Uvařili jste moc velkou večeři? Nabídněte ji za poplatek sousedům. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uvařili jste moc velkou večeři? Nabídněte ji za poplatek sousedům. | foto: Shutterstock

Exotická jídla, tradiční česká kuchyně i recepty určené výhradně pro muže. Pokud vaši blízcí milují jídlo, určitě jim nadělte kuchařku. Právě tyto knihy patří k hitům předvánočního trhu. A jakou vybrat? Přinášíme několik tipů podle nejvíc žádaných titulů v knihkupectví.

"Koncem roku prodáme měsíčně přes deset tisíc kusů kuchařských knih," říká mluvčí knihkupectví Zuzana Turňová. Z novinek je to například originální knížka Láska prochází kuchyní nebo kuriozita Staročeská myslivecká kuchyně.

Muži sobě
Autorka a nakladatelka knihy Zuzana Humpolcová se rozhodla, že napraví společenský nešvar a zvyk, že k plotně patří ženy. Všechny recepty vybrali, připravili a pro focení uvařili muži - kuchaři. 

Kuchařka určená mužům

V knize se tak najdete recepty od Romana Pauluse, Jiřího Štifta, Romana Dolejše, Michala Pšeničky a dalších českých špičkových kuchařů. Ovšem nejde o "šefkuchařské" složité recepty. Právě naopak. Kuchařka je o jednoduchém domácím vaření. Jde o to připravit jídlo rychle, z dostupných surovin a s použitím minima nádobí.

Láska prochází kuchyní: Denisa Bartošová¨
Nezapře, že autorka je dekoratérkou, stylistkou a designérkou. Publikaci rozdělila podle měsíců a zaměřila se na pět desítek "jedlých dárků". Každý totiž servíruje v originálním obalu, který si ti šikovní sami vyrobí. Sliny se sbíhají při pohledu na její výrobky zavařené ve sklenici či nalité v lahvích, umístěné v ozdobených krabičkách, kelímcích či jen tak zabalené v celofánu s mašlí.

Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí): Jana Florentýna Zatloukalová

Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí): Jana Florentýna Zatloukalová

Vaření, dušení a pečení masa je výzva. Další ze série kuchařek pro dceru se zaměřuje na maso, na zbavení ostychu v řeznictví, jak si říct o ten nejlepší kus na guláš a jak poznat, které maso se hodí víc na pánev a které do trouby. Kniha obsahuje 200 receptů, které vás naučí, co s masem, které jste si právě koupili.

Regionální kuchařka: Petra Pospěchová
Autorka si vzala na paškál všechny chutě Čech, Moravy a Slezka. Zmapovala například gastronomii Slezska, Brna, Horácka, Polabí, Prahy, Šumavy a Sudet. Recepty, které předkládá, dokládají, že regionální pokrmy mají stovky chutí a vůní. Ať už jde o jihočeské noky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské polévky kyselo a hladká ančka, valašský skopový guláš, chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy či patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka.

Škoda nevařit (Kuchařka plná hudby): Martin Škoda

Škoda nevařit

Ačkoli kniha mladého kuchaře není novinkou, zaslouží pozornost stále. Martin Škoda napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno písničkou, který správně doladí atmosféru při vaření i po něm.

Vaří Čirina: Irena Košíková
Autorka dva roky pečovala o kuchyň prezidenta Václava Havla. Uvádí v ní své i jeho oblíbené pokrmy - a rozhodně nejde o předpisy dietní. Další publikaci sestavil gurmet, textař a publicista Vladimír Poštulka a využil přitom příběhy a recepty nejslavnějších kuchařů světa. Potěší především ty, kteří je sledují v televizních kuchařských show. Z domácích mistrů chuti u něj obstál jen Zdeněk Pohlreich, který prozrazuje recept na jehněčí koleno na česneku. Čtenáři tu naleznou i speciality Jamieho Olivera, Gordona Ramsaye a dalších mistrů vařečky.

Sladký design (Pečení a zdobení s Hankou Rawlings)

Sladký design

Díky knize Sladký design Hanky Rawlings budete již navždy připraveni na takové slavnostní události jako narození miminka, narozeniny nebo oslavy jara. Autorka vás naučí pracovat s potahovacími i modelovacími hmotami, seznámí vás s bílkovou polevou i ganache, abyste mohli vyrobit ty nejchutnější a nejstylovější dorty, sušenky, cupcakes či dortová lízátka. 

Škola vaření pro celou rodinu: Mary Berryová
V publikaci, která má téměř 500 stránek, nadjete přes tisíc receptů. Zájemci mají k dispozici spoustu fotografií. Naučí se horké i studené polévky, pokrmy z vajec a sýrů, ryb a mořských plodů, pečená kuřátka a krůty, steaky, těstoviny, saláty, dorty, koláče, zákusky k čaji, dezerty horké i chlazené.

Klenoty klasické evropské kuchyně: Roman Vaněk

Klenoty klasické evropské kuchyně

Další z kuchařek šéfa Pražského kulinářského institu se věnuje evropské kuchyni a přinášé bezmála 200 receptů na klasické recepty, které zná celý svět. kniha se hodí i pro amatéry a ty, kteří nikdy nevařili. Díky tomu, že jsou recepty psané "kork za krokem" je snadno uvaří i malé dítě. Roman Vaněk spolu se svým týmem připravili kuchařku, kterou si oblíbí každý, kdo má rád jídlo.

Staročeská myslivecká kuchyně: Růžena Záborská
Fajnšmekři v ní na 380 stranách naleznou sbírku 1163 nejlepších předpisů pro kuchyňskou úpravu veškerých druhů zvěřiny, ryb, raků, žab, hlemýžďů, hub a lesního ovoce. Knížka je vypracována podle původního vydání z roku 1911.

apeAlena Pecháčková, ČTK

Advantage Consulting, s.r.o.
FRÉZAŘ NA 5OSÉ FRÉZCE

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 21 000 - 28 000 Kč