Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší italská kuchyně? Přinášíme deset tipů, kam vyrazit

Jídlo

  6:46
Čerstvá pasta, vynikající pizza a mořské plody. Kdo by nemiloval italskou kuchyni. Zajímá vás, kde připravují opravdové italské lahůdky? A kde si dát nejlepší margharitu? Server Lidovky.cz vybral deset nejlepších restaurací.

Pizza (ilustrační foto) foto: Reprofoto

Aromi

Pro příznivce italské kuchyně je restaurace Aromi jasnou volbou. Restaurace je proslulá přípravou ryb a mořských plodů. Díky velkému množství italských produktů, které v tuzemsku mnohdy ani nenajdete, a na které si šéfkuchař Riccardo Lucque obzvláště potrpí, si v této nádherné restauraci dokážete lehce navodit pravou atmosféru Apeninského poloostrova. V letních měsících většinu hostů naláká příjemná zahrádka. Velkou podívanou vám zajistí otevřená kuchyně, díky které můžete nahlédnout pod ruce šéfkuchaři a pozorovat, jak připravuje jednu z místních specialit právě pro vás.

Těstoviny aglie e olio (ilustrační foto)

Cotto Crudo

Milovníci italského vína si přijdou na své v restauraci Cotto Crudo, která se nachází v těsné blízkosti Karlova mostu, na adrese hotelu Four Seasons. Cotto Crudo znamená doslova „vařený a syrový“. Proto menu, které vychází z klasických tradičních italských pokrmů, představuje kulinářský požitek a především reprezentuje zcela nový koncept. Základem všech pokrmů jsou vysoce kvalitní suroviny. Nabízí se zde mimo jiné domácí těstoviny a dary moře, které jsou vždy čerstvé. Na své si tu přijdou také milovníci dobře připraveného masa, které se do restaurace dováží přímo z italských regionů Piemont a Toskánsko.

10 nejnavštěvovanějších italských restaurací podle Restu

  • Restaurace Vabene (Praha)
  • Aromi (Praha)
  • Ristorante Pagana (Praha)
  • La Finestra in Cucina (Praha)
  • Olivier (České Budějovice)
  • La Bottega Bistroteka (Praha)
  • Pizzeria San Marino: Plzen
  • Castellana Trattoria (Brno)
  • Alforno Focacceria Italiana (Praha)
  • Cotto Crudo (Praha)

La Bottega Bistroteka

Pokud se nacházíte v centru Prahy a máte chuť na rychlé a lehké jídlo, za návštěvu stojí bistroteka La Bottega. V Pasáži Dlouhá naleznete hotový ráj delikates v italském stylu. Tato restaurace se neokouká, protože každý měsíc zde pro své hosty připravují nové menu. Pochutnat si tu můžete nejen na domácích těstovinách, pravém čerstvě upečeném italském chlebu, který je výborný v kombinaci s různými druhy sýrů a salámů. Za zmínku stojí i variace salátů, ze kterých doslova přechází zrak.

Restaurace Vabene

Za lahodným italským dezertem byste se měli vydat do restaurace Vabene. Toto místo s nezaměnitelnou atmosférou, se nachází v samotném srdci Prahy, nedaleko Staroměstského náměstí. Sladkou tečku, si můžete vychutnat jako dezert po chutných specialitách jako jsou saláty, steaky nebo pizza, kterou místní kuchaři vyrobí přímo před vašima očima. V letních horkých měsících je nejlepším místem zdejší terasa, která vás schová před sluncem a poskytne výhled na starobylé věže Týnského chrámu. Restaurace Vabene je mimo jiné ideálním místem, kde můžete odstartovat nový den. A to hlavně proto, že zde podávají snídaně formou „Sněz, co můžeš“.

Čerstvé těstoviny (ilustrační foto)

Pasta Fresca

Budite-li procházet Celetnou ulicí, neměli byste minout italskou restauraci Pasta Fresca, ve které rozhodně stojí za to se zastavit. Příjemná a přátelská obsluha vám v poklidně působícím, skoro až domácky zařízeném interiéru, nabídne jednu ze specialit šéfkuchaře. Pochutnáte-li si rádi na dobře upravené rybě, je restaurace sázkou na jistotu. Nejen že tu nabízí hned několik druhů ryb, ale s radostí vám tu připraví i výtečného humra. Šéfkuchař Tomáš Mykytyn připravuje jídlo podle italské tradice a potrpí si na čerstvých sezónních potravinách. Luxusní oběd či večeři si můžete dopřát ve společnosti unikátní sbírky italských vín, která ke zdejší tradici rozhodně patří.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...