Středa 6. července 2022, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Nejlepší restaurace: Co vaří ve Francouzské restauraci Art Nouveau?

Jídlo

  15:00
Loni se honosná pražská Francouzská Obecního domu propracovala do první desítky poprvé. Byl to pěkný dárek k jejímu stoletému jubileu, který 22. listopadu 2012 oslavila. Podařilo se to především díky francouzskému kuchaři Jacquesovi Auffrayeovi, který zde tehdy kraloval.

Loni se honosná pražská Francouzská Obecního domu propracovala do první desítky poprvé. foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling: Michaela Tomišková

Když se ale Jacques letos na začátku roku celkem nečekaně rozhodl vrátit do rodné země, znalci předvídali celkem propad v úrovni. Manažeři podniku, zvaného také Art Noveau, však měli šťastnou ruku při hledání adekvátní náhrady. Vsadili na mladého, ale už mezinárodně zkušeného Jana Horkého, rodáka z Českých Budějovic a nositele titulu Kuchař roku 2008, který šest let šéfoval restauraci Zlatá Praha v hotelu Intercontinental.

„Jsem moc rád, že tato nabídka přišla. Ve Francouzské existuje jasná koncepce, kvalitní tým i vstřícní hosté, kteří nás dovedou ocenit, váží si naší práce,“ hodnotí své nové působiště Jan Horký.

Kuchař Jan Horký

Je také rád za kvalitní a spolehlivé dodavatele nejrůznějších produktů přímo z domácích farem. „Stačí zavolat den předem a máme čerstvé ryby, drůbež, zeleninu, nebo správně vyzrálé biohovězí z domácích chovů. Zrovna jednáme o dodávce kachních jazyků a pařátů, to bude překvapení“, raduje se dopředu a nechce prozradit, co se z těchto lokálních pokladů chystá vytvořit.

Vždyť francouzská restaurace hostům nenabízí jen zážitkovou gastronomii podle nejlepších francouzských receptů; hosté si můžou pochutnat i na moderněji pojaté české klasice.

Vždyť francouzská restaurace hostům nenabízí jen zážitkovou gastronomii podle nejlepších francouzských receptů;

Když šéfkuchař Horký hovoří o týmové práci, ví, o čem mluví. Několik let je totiž kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, se kterým se úspěšně zúčastnil řady mezinárodních soutěží. V posledních letech přivezl medaile například ze světové soutěže v Erfurtu, ze Singapuru i z mistrovství světa v Chicagu - právě se chystá do Basileje na světový pohár. „Bude to ale moje poslední reprezentační cesta. Chci se teď naplno věnovat práci ve Francouzské restauraci. To je podnik, který plné nasazení všech skutečně vyžaduje“, říká Jan Horký.

Vaří i doma. „Vařit mne pořád baví. Klidně dělám dvě hodiny obyčejnou držkovku, nebo naši jihočeskou bramboračku. A ve čtvrtek v noci hrajeme s kolegy kuchaři z nejrůznějších restaurací hokej. To je teprve ten správný relax“. Jenom je divné, že takřka dvoumetrového šéfa skládají do malé branky.

O nabídku vín se ve Francouzské restauraci už léta stará sommeliér Milan Nerad. Spolu s Janem Horkým v uplynulém týdnu opět připravili každoroční, špičkovou kulinářsko-vinařskou akci Grand Champagne, kdy se k vybraným druhům šampaňského, většinou z menších a méně známých rodinných vinařství ve francouzské Champagni, servírují stejně špičkové pokrmy.

Francouzská restaurace

Francouzská restaurace zabírá celé pravé severní křídlo čelní stěny Obecního domu. Už vstup do obřích prostor s křišťálovými lustry, velkými okny a secesní výzdobou bere dech. Na interiéru se podílel i Alfons Mucha, je dokonale restaurován – občerstvení v Obecním domě proto nechybí v programu žádných kvalitních turistických zájezdů. Restaurace si navíc zahrála v řadě našich i zahraničních filmů, například režisér Jiří Menzel zde točil části Obsluhoval jsem anglického krále.

Pro personál i kuchyni je zdejší provoz velice náročný. V restauraci je sto padesát míst, a když se stane, že přijedou dva autobusy turistů najednou, musí všichni kmitat.

Mezi těmi, pro koho Jan Horký vařil, je mimo jiné i americký prezident Barack Obama, na kterého má šéfkuchař jasnou vzpomínku: „To jsme nesměli ani k oknu. Všude byli ostřelovači“.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...