První desítka1. Koishi Fish & Sushi 2. Alcron, Radisson Blu Hotel 3. Le Terroir 4. Terasa U Zlaté studně 5. Piano Nobile, Chateau Mcely 6. La Degustation Boheme Bourgeoise 7. V Zátiší 8. Coda, Aria hotel 9. Francouzská restaurace, Obecní dům 10. La Rotonde, Radisson Blu Hotel |
Letošní vítěz sesadil z trůnu pražskou restauraci Terasa U Zlaté Studně, která letos spadla na čtvrté místo. Druhý Alcron je v první desítce stálicí již 12 let. Tamní šéfkuchař Roman Paulus spolu s Oldřichem Sahajdákem z La Degustation Boheme Bourgeoise, která obsadila šestou příčku, získali letos jako první Češi v Praze michelinskou hvězdičku. Sahajdákovi předával cenu i šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek.
Maurerova ročenka Grand restaurant 2013 vychází již posedmnácté. Poprvé se na trhu objevila v roce 1997 pod názvem Gurmán. Pravidelně shrnuje výsledky bodování nejlepších tuzemských restaurací stovkami nezávislých znalců a milovníků jídla. Ti hodnotí podniky známkami od jedničky do pětky jako ve škole, všímají si přitom kvality pokrmů, obsluhy i designu restaurace.
Letos se zapojilo 849 hodnotitelů, kteří za degustace zaplatili 7590 196 korun. TOP 10 se počítá z průměru došlých známek. Speciálně pro magazín Esprit LN vyhlašovatelé sestavili i pořadí TOP 100 restaurací z celé republiky.
Exkluzivní žebříček 100 nejlepších restaurací "Maurerův výběr Grand Restaurant 2013" si přečtěte v Espritu Lidových novin, který najdete ve vašem iPhonu či iPadu nebo jako přílohu středečního vydání Lidových novin.