Úterý 10. prosince 2019svátek má Julie 4 °C polojasno Předplatné LN
4. prosince 2013 15:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší restaurace: Sedmý skončil podnik Le Terroir

Krém Caramel, ananasovo-kokosová zmrzlina a ananasovo-mandarinková šťáva s potočnicí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krém Caramel, ananasovo-kokosová zmrzlina a ananasovo-mandarinková šťáva s potočnicí | foto: MAFRA - Tomáš Krist/ Food styling - Michaela Tomišková

„Někdo sbírá drahokamy, já hledám tradiční domácí chovatele a pěstitele, abych od nich získal nejlepší suroviny. Jsou pro mne inspirací i výzvou, kuchyně pak dílnou a spokojenost našich hostů největší odměnou,“ vysvětluje šéfkuchař a spolumajitel jedinečné pražské restaurace Le Terroir Jan Punčochář.

Že to nejsou planá slova, potvrdí každý, kdo v nenápadné restauraci, skryté za zdí a malým dvorkem, někdy ochutnal některé z tří-, pěti- nebo dokonce sedmichodových meníček, sestavených na doporučení šéfkuchaře. Ne nadarmo přidělují komisaři Michelinu již léta restauraci Le Terroir takzvaného Biba, označení zaručující, že v takto označené restauraci dostanou návštěvníci výborné jídlo za dobrou cenu.

Nabídku jídel Jan Punčochář obměňuje i několikrát za týden – hosté mnohdy  předem zvědavě volají, na co se mohou těšit. K neobvyklým chuťovým kombinacím se šéfkuchař Jan Punčochář, vždy oblečen do typických kostkovaných kalhot, dostává různě. Sbírá například dojmy a zkušenosti na svých kulinářských výletech a stážích do Francie či Rakouska.

Krém Caramel, ananasovo-kokosová zmrzlina a ananasovo-mandarinková šťáva s potočnicí

Krém Caramel, ananasovo-kokosová zmrzlina a ananasovo-mandarinková šťáva s potočnicí

Nekopíruje, jen se inspiruje a získané poznatky pak přetvoří podle svého: Dodá jiné a mnohdy zajímavější komponenty, vše vyladí a konečné dílo, které host dostane na talíři, tak dovede k dokonalosti.
 Většinou však při sestavování nové nabídky volí cestu  složitější. Sám zkouší varianty jídel připravených z domácích surovin, ale v netradičních kombinacích – tak vznikl například třeba telecí jazyk s tatarákem.

Šéfkuchař Jan Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář

V malinké kuchyni Le Terroir, které Jan Punčochář vládně už od jejího založení v roce 2004, sídlí pět pomocníků – a šest dalších lidí vládne „na place“. A právě nasazení obou skupin smazává snad jedinou nevýhodu této restaurace. Jde o její podzemní prostor; musíte do něj sestoupat po prudkých schodech dolů do sklepení. Tam už se ale cítíte dobře. Můžete dokonce sedět i na lavici, vyrobené ze starých dubových vinných sudů, nebo si prohlédnout kus nábytku z dřevěných stojanů, ve kterých kdysi zrály lahve šampaňského.

Restaurace naplňuje i svůj název. Francouzský termín terroir se používá především ve světě vína. Označuje  nejpříznivější prostředí pro růst a plodnost révy vinné. Tady jde v přeneseném slova smyslu o ideální skladbu jídel i o jejich vhodné skloubení s vybranými víny. Těch mají uloženo ve speciální vinotéce na tisíc druhů, všechny z těch nejlepších vinařských tratí v Evropě.

Interiér Le Terrior

Interiér Le Terrior

Milovníci tvrdšího alkoholu si zde mohou dát nalít svůj ročník vybraného armagnacu Vaghi, z kolekce 20. století, z francouzské palírny Barona De Sigognac; nejstarší je z roku 1897, a mezi lety 1918-1997 je pak sada ve zvláštní prosvětlené vitríně kompletní. Navíc se můžete dozvědět, co zajímavého se v roce vašeho narození ve světě přihodilo. Případný abstinent si pak může – jako digestiv - objednat některý z patnácti originálních čajů. 

Lidové noviny
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vývoz žumpy se značně prodraží. Vyplatí se investice do čističky?

Žumpy a septiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Legální likvidace splašků stojí ročně desetitisíce a s novým zákonem se ještě zvýší poptávka po vyvážení žump. Cena...

HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.