130 let
Soutěž o nejlepší valašský frgál

Soutěž o nejlepší valašský frgál | foto: ČTK

Nejlepší valašský frgál peče vítězka 'od oka' a jen dvakrát za rok

Jídlo
  •   16:56
VELKÉ KARLOVICE - Soutěž o nejlepší valašský frgál vyhrál v neděli ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku hruškový koláč domácí pekařky Marie Schmidtové. Porotci letošního devátého ročníku klání hodnotili celkem 49 frgálů, což je nejvíce za celou dobu konání soutěže. Možnosti ochutnat tradiční valašské pečivo využily stovky návštěvníků.

Nejvíce přihlášených frgálů, 13, bylo hruškových, časté byly i tvarohové a makové. Nechyběla však ani řada dalších tradičních či méně obvyklých příchutí. "Ke zvláštnostem patřil frgál zelný, z lískových ořechů, celých hrušek či jablkového pyré," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, kde se soutěž konala jako součást Karlovského gastrofestivalu.

Porotě chutnal nejvíce právě hruškový frgál. Vítězka klání neskrývala překvapení. "Peču jen na Vánoce, Velikonce a když mám na frgál chuť, rozhodně ne často. Frgál je totiž moc pracný," uvedla Schmidtová.

Soutěž o nejlepší valašský frgál

"Ingredience nevážím, přidávám je od oka. Hlavně to musím mít v jazyku. Náplň dochucuji podle nálady, dám si na ní vždy záležet," prozradila svůj recept pekařka, která sice uspěla s hruškovým frgálem, ale sama prý jí nejraději tvarohový.

Předsedou poroty byl podobně jako v minulých letech Ladislav Frgal z Kroměříže, který se o valašské pečivo zajímá i díky svému příjmení. "Mám to z hecu jako takovou srandu, je to pro mě zábava. Rozhodování bylo těžké, úroveň frgálů byla letos velmi vysoká. Rozdíly v bodování těch nejlepších byly velmi těsné," uvedl Frgal. Právě hruškový frgál má prý nejraději. "Ten je pravověrný," vysvětlil s úsměvem předseda poroty.

Odborná porota hodnotila vzhled, tvar, chuť, vůni, poměr náplně k těstu a také originalitu frgálů. Připravit frgál není snadné ani podle odborníků.

"Vymyslet, jak zadělat těsto, jak omastit. Záleží i na droždí a dalších věcech. Než přijdete opravdu na ten správný koláč, trvá to i deset let," přiblížila členka poroty Marie Vašutová z Velkých Karlovic.

Soutěž o nejlepší valašský frgál

Soutěžící přípravu nepodcenili. "Ani jsme nevstávali, péct jsme totiž začali už v sobotu večer a pekli jsme celou noc," popisovala Marie Tkadlečková ze Vsetína, která se pečení frgálů věnuje již čtyři desetiletí.

Její pečivo ochutnali i lidé v Kanadě a frgály z Valašska díky ní ozdobily i svatbu v Japonsku. Frgál se na Valašsku připravuje podle prakticky stejného receptu již několik století. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a má jen jeden druh náplně.

Nejčastěji jí dříve bývaly právě sušené hrušky - namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že nejchutnější bývaly frgály z hliněné pece.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz