130 let
pravý valašský kontrabáš: klobása, zelí, pohanka a brambory

pravý valašský kontrabáš: klobása, zelí, pohanka a brambory | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Nejlepší valašský recept? Podmínkou je kůzlečí maso, zelí či řepa

Jídlo
  •   12:00
VELKÉ KARLOVICE - Milovníci dobrého jídla se ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku utkají v soutěži o nejlepší valašský recept. Lidé, kteří se chtějí podělit o svůj osvědčený návod vycházející z tradiční valašské kuchyně, mohou své recepty zasílat organizátorům e-mailem do 30. května, řekla Martina Žáčková z pořádajícího turistického resortu Valachy.

"Snad všichni kulináři sní o tom, že podle jejich receptu bude vařit špičkový kuchař ve vyhlášené restauraci. Teď se mohou o splnění tohoto snu pokusit. Odborná porota z receptů vybere jeden, který je podle ní nejzajímavější a má šanci zaujmout milovníky kvalitní krajové kuchyně. Pokrm připravený podle tohoto receptu zařadíme do menu, na jídelníčku bude uveden i se jménem autora," přiblížila další zástupkyně pořadatelů Zuzana Vašutová.

VALAŠSKÝ FRGÁL:

Mezi tradiční perly Valašska patří například frgál. Valašský frgál je koláč, jehož výroba vychází z lidových tradic "valašského kraje".

RECEPT NA DVA FRGÁLY:

Těsto: 500g hladká mouka, 500g polohrubá mouka, 170g cukr krupice, 4ks žloutek, 250g máslo, 1 lžička sůl, 500ml mléko, 70g droždí.

Drobenka: 200g máslo, 200g hladká mouka, 150g cukr moučka. Na potření okrajů po upečení - máslo, rum a smetana ke šlehání.

Hrušková náplň: 200 g sušených hrušek uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citronem a na zahuštění můžeme přidat sušené mléko.

Zelná náplň: Kysané zelí opereme, nakrájíme nadrobno a podusíme na špeku a cibuli, spolu se solí a cukrem.

Neotřelá kombinace tradičních surovin
Podle Žáčkové je jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty použití typických valašských surovin. Mezi ně patří například králičí, kůzlečí či jehněčí maso, luštěniny, zelí, brambory či řepa.

"Recept může přinést také neotřelý způsob přípravy a kombinace tradičních surovin. Hledáme zkrátka specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány. Uvítáme také, když autoři připojí příběh svého receptu - kde a za jakých okolností k němu přišli, jaké s ním mají zkušenosti nebo jestli mají speciální 'fígl' pro přípravu jídla," doplnil ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.

Vítěz klání kromě zařazení svého pokrmu na jídelníček hotelové restaurace navíc dostane i dvoudenní pobyt pro dvě osoby v hotelu ve Velkých Karlovicích v listopadu v době konání Karlovského gastrofestivalu. Odměna čeká i na autory receptů na dalších dvou příčkách.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz