5. října 2011 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší zimní zelenina: červená řepa

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Málokdo z nás zná červenou řepu v jiné úpravě než naloženou ve sladkokyselém nálevu. Přitom jde o skvělou sezonní zeleninu, která se hodí jak pro teplou, tak studenou kuchyni.

Prý ji znali a používali už staří Římané, i když ti na ní cenili hlavně mladé listy. Vitaminová bomba je ale i bulva rostoucí pod zemí: kromě draslíku a hořčíku je bohatá hlavně na kyselinu listovou a údajně podporuje zrakovou ostrost.

Červená řepa.

Jen je potřeba mít trochu trpělivosti s její úpravou: vaří se relativně dlouho, 40 až 50 minut, podle velikosti. "Určitě doporučuji řepu vařit i péct vcelku a loupat až nakonec," upozorňuje Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, a dodává, že pokud řepu vaříme, neměli bychom zapomenout do vody kromě soli přidat i kmín.

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Budete potřebovat: 4 filety mořského vlka s kůží, 200 g červené řepy, 50 g šalotky, olej, máslo, čerstvý křen, tymián, česnek, červený vinný ocet, sůl, pepř 


Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Mořský vlk s teplým salátem z červené řepy

Postup: Filátka z mořského vlka pečeme na mírném plameni kůží dolů dokřupava cca 5 minut, před dokončením přidáme bylinky a celý stroužek česneku (dodá rybě správné aroma). Na závěr rybu otočíme kůží nahoru a necháme jen krátce zatáhnout.
Šalotku si krátce orestujeme na oleji, přidáme uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájenou na kostičky, zastříkneme vinným octem a dochutíme křenem, solí a pepřem.

"Pokud se rozhodnete pro pečení, radím péct ji v nádobě vysypané mořskou solí," doplňuje šéfkuchař.

Takto upravenou řepu pak stačí jen nakrájet na plátky, zastříknout olivovým olejem a dochutit třeba trochou čerstvě mletého pepře, křenem či vinným octem. Prosté, efektní a moc dobré.

ČTĚTE TAKÉ:

Pečená či vařená se hodí i ke grilovaným masům či rybám, zastudena zase na salát či lehké "carpaccio". "Osobně ji mám moc rád v kombinaci s čerstvým kozím sýrem," říká Roman Paulus. Klasika je samozřejmě boršč, ale z řepy se dá připravit i lehká zeleninová polévka nebo krém. Možnostem se meze nekladou. Řepa je navíc velmi dobře skladovatelná, takže s ní můžete experimentovat celou zimu.

Iva Pospíšilová

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!