27. listopadu 2013 5:00, aktualizováno  10:23 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Venkov porazil Prahu. Nejlepší restaurace podle Maurera: Piano Nobile

Divoká kachna s karamelizovaným černým kořenem, sušenými brusinkami a kardamonovou omáčkou (Piano Nobile, Chateau Mcely) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Divoká kachna s karamelizovaným černým kořenem, sušenými brusinkami a kardamonovou omáčkou (Piano Nobile, Chateau Mcely) | foto: MAFRA - Tomáš Krist

PRAHA Restaurace Piano Nobile ze zámku Mcely se stala celkovým vítězem Maurerova výběru Grand Restaurant 2014. Loni pátá, letos poskočila na první příčku.

Následují dva podniky vyznamenané michelinskou hvězdou, kterou letos oba obhájily. Jde o La Degustation Boheme Bourgeoise, jejímž spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, a Alcron Romana Pauluse.

Jedinou absolutní novinkou v první desítce je pražská restaurace Kalina, která funguje teprve rok.

Do top 10 se v letošním ročníku těsně neprobojovala historicky nejúspěšnější restaurace V Zátiší, která v minulosti bodovala čtrnáctkrát. Jejímu skóre se tak přiblížil Alcron, který je mezi nejlepšími letos potřinácté.

Ročenku nejkvalitnějších českých restaurací sestavují už osmnáct let odborníci, ale také běžní návštěvníci restaurací.

1. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

Divoká kachna s karamelizovaným černým kořenem, sušenými brusinkami a kardamonovou omáčkou (Piano Nobile, Chateau Mcely)

Divoká kachna s karamelizovaným černým kořenem, sušenými brusinkami a kardamonovou omáčkou (Piano Nobile, Chateau Mcely)

2. La Degustation Boheme Bourgeoise (Praha)

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou (La Degustation Boheme Bourgeoise)

Šneci z Lužických hor a krupicová kaše s bylinkovým máslem a pórkovou pěnou (La Degustation Boheme Bourgeoise)

3. Radisson Blu Hotel, Alcron (Praha)

Srnčí hřbet na karotkovém pyré s ragú z topinamburu, kroketa ze srnčí plece, pečené kumquaty a jalovcová omáčka (Alcron, Radisson Blu Alcron Hotel)

Srnčí hřbet na karotkovém pyré s ragú z topinamburu, kroketa ze srnčí plece, pečené kumquaty a jalovcová omáčka (Alcron, Radisson Blu Alcron Hotel)

4. Bellevue (Praha)

Lehce zauzený srnčí hřbet, červené zelí, celerové pyré, omáčka ze sherry Pedro Ximénez s čokoládou (Bellevue)

Lehce zauzený srnčí hřbet, červené zelí, celerové pyré, omáčka ze sherry Pedro Ximénez s čokoládou (Bellevue)

5. Kalina (Praha)

Pečený telecí brzlík, ragú z lesních hub a lanýže (Kalina)

Pečený telecí brzlík, ragú z lesních hub a lanýže (Kalina)

další pořadí...

6. Promenáda (Karlovy Vary)
7. Le Terroir (Praha)
8. Koishi Fish & Sushi (Brno-střed)
9. Terasa U Zlaté studně (Praha)
10. Francouzská restaurace Art Nouveau (Praha)

Esprit Speciál Menu

Ve středu 27. listopadu vychází MENU, tradiční podzimní speciál Espritu LN. Poradí vám, kam se jít před Vánoci stylově najíst.

Esprit MENU každoročně připravujeme s Pavlem Maurerem, vydavatelem ročenky nejlepších českých restaurací Grand Restaurant. Už 18 let ji sestavují odborníci i běžní návštěvníci.

Také letos vám v Espritu MENU jako první servírujeme stovku nejlepších restaurací v zemi, i s adresami, průměrnými cenami a známkami za jídlo, obsluhu i interiér. Tabulku „Top 100“ naleznete na stranách 40-41.

Jedním ze specialistů, kteří u zrodu Maurerovy ročenky stáli už v roce 1997, je i gastronomický novinář a stálý spolupracovník Espritu LN Libor Ševčík. V tomto čísle vám podrobněji představuje letošní, zcela novou „Top 10,“ desítku v současnosti nejlepších restaurací v Česku.

V ročníku Grand Restaurant 2014 zvítězila zámecká restaurace Piano Nobile na Chateau Mcely, a v první desítce najdete další známé firmy, například pražský Alcron Romana Pauluse či brněnskou Koishi Fish & Sushi. Nechybí ani novinky, mimo jiné restaurace Kalina na Starém Městě Pražském.

I letos se - stejně jako loni - focení vítězných podniků ujal fotograf Tomáš Krist s foodstylistkou a designérkou Michaelou Tomiškovou. Úvodní kompozici ke každé restauraci pojali oba jednoduše: ukazují vám na ní, s jakými surovinami špičkoví čeští kuchaři pracují – a hotový pokrm, který z nich pak vznikne, si můžete prohlédnout vždy na protější straně.

Nebudeme se ale zdržovat jen v luxusních podnicích: naše externí spolupracovnice Darina Křivánková se například vydala za výrobci kvašeného jablečného alkoholického nápoje cidre, který je stále populárnější.

Libor Ševčík zase zajel na jihlavskou biofarmu a zjistil pro vás, jak dlouho zraje hovězí; editorka Espritu Veronika Bednářová vyzpovídala slavného a vtipného výživového poradce Petra Havlíčka, který přesně pojmenovává příčiny tloustnutí Čechů - vybrané lahůdky z naší TOP 10 za to ale nemohou!

Nový Esprit LN Menu, váš celoroční průvodce po dobrých restauracích, vychází ve středu 27. listopadu, vložený do deníku Lidové noviny.

Lidovky.cz