Pátek 15. ledna 2021svátek má Alice -5 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejoblíbenější zmrzlina šéfkuchařů. Jakou si dává Pohlreich?

Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři. | foto: Shutterstock

Vanilková, jahodová nebo čokoládová? Důležitější než oblíbená příchuť je, aby zmrzlina byla z kvalitních surovin a dobře tepelně zpracovaná. Mantra pro všechny cukráře zní: poctivá smetana, opravdové ovoce. A při výběru nanuků? Tam se vyplatí kupovat osvědčené značky, shodují se známí šéfkuchaři a cukráři. Pro server Lidovky.cz prozrazují i svoje tipy na nejlepší cukrárny.

Jaké je nejjednodušší pravidlo, jak vybrat dobrou zmrzlinu? Chce to selský rozum. Ovocná zmrzlina by tedy měla být z ovoce, krémová ze smetany. Navoněná, svítivě růžová zmražená voda pravděpodobně jahodu neviděla ani z dálky. Ta poctivá by měla mít přirozenou barvu, sázkou na jistotu jsou i semínka a kousky ovoce.

Nejlepší zmrzlina je ta domácí:

Zpozornět by zákazníci měli i při výběru krémových zmrzlin. "Lidé by si měli hlídat, jestli nelížou jen ztužený tuk. Když už si kupují smetanovou zmrzlinu, tak by v ní přece měla být smetana. Vždyť to daleko lépe chutná a není to jen laciný plnič žaludků," říká k tomu šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Šmoulovou z vaničky? Raději ne

Autorka kuchařek Dita Pecháčková zase varuje před obligátní nabídkou čtyř základních příchutí ve vaničce v rohu obchodu. Není totiž jasné, jak dlouho zmrzlina v cukrárně je, ani kdo je výrobcem. "Kopečkovou, pokud to není kvalitní italská, si nedávám. Obyčejná vanička, kterou mají v cukrárně dva týdny? To tedy rozhodně ne. A ještě ty příchutě! Šmoulová a podobně, těm se vyhýbám," říká Pecháčková. 

Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři.

A před zmrzlinou s nejasným původem varuje i šéfcukrář restaurace Radisson Blu Alcron Drahomír Peterka. "Když vybírám zmrzlinu, držím se osvědčených značek. Vždycky když jdeme s dcerou na zmrzlinu, zeptám se na výrobce, protože za žaludeční problémy to nestojí. Nikdy bych třeba holčičce nekoupil točenou zmrzlinu na koupališti," říká Peterka a vysvětluje, že u zmrzliny je nejdůležitější dobré tepelné zpracování.

Gastonomický expert Roman Vaněk ve svém království - Pražském kulinářském institutu.

Nejoblíbenější zmrzlinou šéfa Prakulu je točená jahodovo-banánová
Roman Vaněk:
"Nejoblíbenější zmrzlina? To vám řeknu úplně jednoznačně, protože jsem na téhle zmrzlině celý život závislý. A je to točená jahodovo-banánová zmrzlina u Hájka. Buď do kornoutu nebo jako Charlotte pohár s dvojitou vanilkovou polevou. To je vražda, bez ní nemůžu odejít."

Známý šéfkuchař má rád jahodovou dřeň
Zdeněk Pohlreich:
"Dávám si Mrože, ten mi hrozně chutná. Jinak žádnou oblíbenou točenou ani kopečkovou zmrzlinu nemám."

Autorka kuchařek chodí na poctivou italskou zmrzlinu
Dita Pecháčková:
"Zmrzlinu miluji, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Nejraději chodím do Angelata v Rytířské ulici v Praze. Dříve jsem chodila také do Cream & Dream v Husově. Moje nejoblíbenější příchuť je pistáciová.

Dita Pecháčková

A rozhodně je v mém výběru Ovocný Světozor. Dávám si točenou jahodovo-banánovou. Šla jsem tam minulý týden na pohár a byla jsem překvapená, že tam mají úplně stejné poháry, jako když jsem byla malá. A pořád chutnají stejně, to je skvělé!

A kupované nanuky? Podle mě má nejlepší chuť zmrzlina Snickers. A mám ráda i Míšu, ten má navíc málo kalorií a je dobrý."

Iveta Fabešová

Známá cukrářka vsází na domácí zmrzlinu
Iveta Fabešová:
"Se zmrzlinou to mám těžké, protože od té doby co mám stroj na zmrzlinu a vyrábím si ji sama ve své výrobně, už žádnou jinou nechci. Děláme několik příchutí, ale já jsem klasik, takže mám ráda vanilkovou, tedy když se dělá poctivě z vanilky a ne z prášku."

Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift.

Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental si oblíbil ovocnou točenou
Jiří Štift:
"Na zmrzlinu moc nechodím. Z nostalgie mám ale stále moc rád točenou jahodovo-banánovou v Ovocném Světozoru.

Šéfcukrář Alcronu si vybírá jen osvědčené značky
Drahomír Peterka:
"Chodíme s rodinou na zmrzlinu k Hájkovi. Nevybírám si žádnou konkrétní příchuť, protože většinou dojídám po dceři. Pokud jde o nanuky, vybírám jen známé značky. Nic neznámého původu bych nekoupil."

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Neptejte se bezdětných žen na mateřství! Ubližuje jim to víc, než si myslíte, říká psycholožka
Neptejte se bezdětných žen na mateřství! Ubližuje jim to víc, než si myslíte, říká psycholožka

Každé mladé ženy se její okolí ptá na otázky týkající se mateřství... a to nemusí být příjemné. Dotazující často neví, co daný pár zrovna prožívá,...