Úterý 1. prosince 2020svátek má Iva -4 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejvyšší čas na hvězdnou vánoční štolu. Cukrářka poradí, jak ji vyrobit

Vánoční hvězdná štola | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční hvězdná štola | foto: Ollies

Peče se od listopadu, protože vyžaduje dvou až třítýdenní rozležení v chladu. Její tvar by sice měl připomínat narozeného Ježíška v zavinovačce, proto vypadá jako nepletená vánočka, ale cukrářka Tereza Gondková z Ollies se rozhodla připravit svoji, jak sama říká, „poolízovanou“ verzi vánoční štoly ve tvaru malé vánoční hvězdy, kterou stačí nechat odležet jen jeden týden. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Vánoční hvězdná štola

  • 100 g hladké mouky
  • 2,5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g cukr moučky
  • 4 g vanilkového cukru
  • 0,5 ks vejce
  • 60 g měkkého tvarohu
  • 1,25 g soli
  • 10 g rumu
  • 50 g čerstvého másla
  • 30 g rozinek
  • 30 g brusinek
  • 25 g plátků mandlí
  • šťáva a kůra z ¼ citrónu
  • 45 g marcipánu
  • 30 g čerstvého másla na potření
  • 35 g cukru moučky na posypání
  • forma ve tvaru vánoční hvězdy

Postup: Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr moučku, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte. 

Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut.
Vánoční hvězdná štola

Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat.

Tereza Gondková

Tereza Gondková je česká cukrářka, pekařka a spolumajitelka rodinné firmy se sítí cukráren Ollies, které se zaměřují na ruční výrobu tradičních i netradičních čerstvých dezertů a dortů z kvalitních surovin. Mezi vyhlášené produkty Ollies patří například dorty, makronky, zmrzliny a nově i francouzské éclairs, které jsou tradičním a oblíbeným francouzským dezertem, vyráběným z odpalovaného těsta a plněným krémem. Jak Tereza sama uvádí, jejím posláním je cukrářskými a pekařskými dovednostmi zprostředkovat lidem sladší, kvalitnější i zdravější život. V Ollies je zodpovědná za vývoj nových produktů a je garantem jejich výsledné kvality. Jejím cukrářským vzorem je Pierre Hermé.

Tereza Gondková

Do mého soukromí nikomu nic není, říká moderátorka Světlana Witowská

Světlana Witowská | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Profesionálka každým coulem, ale také matka… Právě touha strávit se svým synem více času ji před časem přiměla k...

Ekonomika výrazně klesne, musíme omezit podporu byznysu, říká Rusnok

Jiří Rusnok (19. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Snaží se zachovat chladnou hlavu a Čechům slibuje, že inflace, která je nejvyšší v Evropě, výrazně klesne. Guvernér...

Dnes vidím jen urážky a hněv. S tím se těžko žije, říká Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nenechá se zastavit ani pandemií. Když nemohla na jaře hrát, začala Jiřina Bohdalová (89) mezi vařením a starostí o...