Úterý 10. prosince 2019svátek má Julie 4 °C polojasno Předplatné LN
28. listopadu 2019 5:20 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejvyšší čas na hvězdnou vánoční štolu. Cukrářka poradí, jak ji vyrobit

Vánoční hvězdná štola | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vánoční hvězdná štola | foto: Ollies

Peče se od listopadu, protože vyžaduje dvou až třítýdenní rozležení v chladu. Její tvar by sice měl připomínat narozeného Ježíška v zavinovačce, proto vypadá jako nepletená vánočka, ale cukrářka Tereza Gondková z Ollies se rozhodla připravit svoji, jak sama říká, „poolízovanou“ verzi vánoční štoly ve tvaru malé vánoční hvězdy, kterou stačí nechat odležet jen jeden týden. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Vánoční hvězdná štola

  • 100 g hladké mouky
  • 2,5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g cukr moučky
  • 4 g vanilkového cukru
  • 0,5 ks vejce
  • 60 g měkkého tvarohu
  • 1,25 g soli
  • 10 g rumu
  • 50 g čerstvého másla
  • 30 g rozinek
  • 30 g brusinek
  • 25 g plátků mandlí
  • šťáva a kůra z ¼ citrónu
  • 45 g marcipánu
  • 30 g čerstvého másla na potření
  • 35 g cukru moučky na posypání
  • forma ve tvaru vánoční hvězdy

Postup: Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr moučku, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte. 

Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut.
Vánoční hvězdná štola

Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat.

Tereza Gondková

Tereza Gondková je česká cukrářka, pekařka a spolumajitelka rodinné firmy se sítí cukráren Ollies, které se zaměřují na ruční výrobu tradičních i netradičních čerstvých dezertů a dortů z kvalitních surovin. Mezi vyhlášené produkty Ollies patří například dorty, makronky, zmrzliny a nově i francouzské éclairs, které jsou tradičním a oblíbeným francouzským dezertem, vyráběným z odpalovaného těsta a plněným krémem. Jak Tereza sama uvádí, jejím posláním je cukrářskými a pekařskými dovednostmi zprostředkovat lidem sladší, kvalitnější i zdravější život. V Ollies je zodpovědná za vývoj nových produktů a je garantem jejich výsledné kvality. Jejím cukrářským vzorem je Pierre Hermé.

Tereza Gondková
Lidovky.cz
Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Průvodce Lukáš Lev | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Dětský lékař z Hradce Králové Ladislav Hanousek. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!