Pátek 3. dubna 2020svátek má Richard 10 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nekupujte jen sladkou hmotu. Jak poznat kvalitní čokoládu?

Čokoládové figurky a bonbony (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoládové figurky a bonbony (ilustrační foto) | foto: Lidové noviny

V předvánočním čase a s blížícím se Mikulášem upozornil časopis dTest na „čokoládové“ figurky, které jsou ale pouze sladkou hmotou, která čokoládu neviděla ani z rychlíku. Rozhodně se vyplatí číst složení. Podle čeho se orientovat a co hlídat na etiketách?

„Okomentovala bych to jedním slovem: nezdravost. Detailněji: vysoce průmyslově zpracovaný produkt, který nedodává vůbec nic přínosného a jen nese potenciální zdravotní rizika, to vše prodáváno jako napodobenina čokolády, která se vyrábí ze skutečných kvalitních potravin a může být součástí zdravého jídelníčku,“ říká o „čokoládových“ figurkách specialistka na zdravou výživu Margrit Slimáková. 

Bohužel podobných výrobků je na trhu mnoho. Jedinou možností, jak se jim vyhnout, je číst pozorně složení každého výrobku. 

Jak se v čokoládě vyznat?

Jeden z největších čokoládových mýtů zní, že čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Procenta totiž nutně neznamenají objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější, ale ne chuťově zajímavější, výraznější a k tomu v ní klesá podíl zdraví prospěšných látek.

Hlídejte si také, že čokoláda je vyrobena opravdu z kakaových bobů (ne z již odděleného kakaového másla a prášku). Někteří výrobci dokonce kakaové máslo částečně nahrazují levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým. Kvalitní čokoláda se také obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci.

Čokláda a kakaové boby

„K výrobě čokolády teoreticky potřebujete jen velmi málo ingrediencí, ale o to více musíte hledět na jejich kvalitu. My například používáme jen kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování, dalším stupněm je pak přítomnost dochucovadel, aromat a stabilizátorů, která vynahrazují nevalnou kvalitu bobů. Tu se někdy výrobci snaží maskovat také vysokým obsahem cukru nebo právě přidáváním dalšího kakaového másla, jak jsme popsali výše,” vysvětluje Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.

Kterým výrobkům se raději vyhnout

  • obsahuje rostlinné tuky, lecitin nebo příliš mnoho cukru
  • seznam složení je příliš dlouhý a vyskytují se v něm složité názvy
  • obsahuje jen malé procento kakaové sušiny například 50% a méně

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Folksam je na trhu od roku 1908 a patří k největším švédským pojišťovnám. Od... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Filip Dolenský, profesionální hráč počítačových her | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...