„Okomentovala bych to jedním slovem: nezdravost. Detailněji: vysoce průmyslově zpracovaný produkt, který nedodává vůbec nic přínosného a jen nese potenciální zdravotní rizika, to vše prodáváno jako napodobenina čokolády, která se vyrábí ze skutečných kvalitních potravin a může být součástí zdravého jídelníčku,“ říká o „čokoládových“ figurkách specialistka na zdravou výživu Margrit Slimáková.
Bohužel podobných výrobků je na trhu mnoho. Jedinou možností, jak se jim vyhnout, je číst pozorně složení každého výrobku.
Jak se v čokoládě vyznat?
Jeden z největších čokoládových mýtů zní, že čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Procenta totiž nutně neznamenají objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější, ale ne chuťově zajímavější, výraznější a k tomu v ní klesá podíl zdraví prospěšných látek.
Hlídejte si také, že čokoláda je vyrobena opravdu z kakaových bobů (ne z již odděleného kakaového másla a prášku). Někteří výrobci dokonce kakaové máslo částečně nahrazují levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým. Kvalitní čokoláda se také obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci.
„K výrobě čokolády teoreticky potřebujete jen velmi málo ingrediencí, ale o to více musíte hledět na jejich kvalitu. My například používáme jen kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování, dalším stupněm je pak přítomnost dochucovadel, aromat a stabilizátorů, která vynahrazují nevalnou kvalitu bobů. Tu se někdy výrobci snaží maskovat také vysokým obsahem cukru nebo právě přidáváním dalšího kakaového másla, jak jsme popsali výše,” vysvětluje Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.
Kterým výrobkům se raději vyhnout
|