7. prosince 2018 5:46 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nemáte rádi bramborový salát? Udělejte si místo něj thajský s avokádem

Yam avocado salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Yam avocado salát | foto: Café Budha Balbínova

Bramborový salát na Štědrý den je klasika, pokud vám ale už zajídá, a nebo ho prostě nemáte rádi, přinášíme vám recept na thajský salát Yam avocad od šéfkuchaře Štěpána Navrata z restaurace Cafe Buddha.

Yam avocado

  • 2 avokáda
  • Jablko Granny Smith
  • 50 g banánové šalotky
  • 30 g kešu 
  • 20 g za sucha praženého kokosu
  • 50 g citronové trávy
  • 4 limetkové listy
  • 10 g koriandru
  • chilli
  • Nam prik pao – chilli džem
  • 2 - 4 ks limet (šťáva z nich)
  • ½ lžíce kůry z limetek
  • 4 - 8 lžic rybí omáčky
  • 4 - 6 lžic palmového/třtinového cukru
  • krevety dle chuti

Postup: Na thajský avokádový salát s chilli džemem si nejprve uvaříme cukrový sirup v poměru 1:1 s vodou, ze kterého si vyrobíme limetovou omáčku nampla. Dále si na jemno nakrájíme šalotku, kterou vykoupeme v ledové vodě a scedíme, překrojíme avokádo a jablko na kostičky, citrónovou trávu nakrojíme na jemné kolečka, kešu oříšky lehce podrtíme. 

Vše dáme do větší misky a přidáme opražený (na sucho) bílý kokos, kůru z limetek, koriandr, chilli dle chuti a na jullien nakrájené kafírové listy, část si necháme na dekoraci. Salát promícháme krásně spojíme a přidáme 4-6 lžic chilli džemu: nam prik pao, který si předem rozmícháme s limetkovou omáčkou nampla. Vše důkladně promícháme v případě dochucení použijeme cukr, rybí omáčku, limety nebo chilli. Salát můžeme dovršit grilovanými krevetami.

apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz