Sobota 15. května 2021svátek má Žofie 16 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nemůžete se hnout z domu? Udělejte si domácí Baileys podle foodblogerky

Domácí Baileys | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Domácí Baileys | foto: Lucie Grusová

Dáte si občas rádi skleničku hebkého čokoládového likéru? Připravte si snadno doma svůj vlastní. Vylaďte jeho chuť voňavou vanilkou a nechte vychladit. Pak nalijte na led, hoďte nohy nahoru a v klidu vychutnejte každý lahodný doušek.

Domácí Baileys

  • 800 g smetany ke šlehání/vaření nebo kokosového mléka¨
  • 40 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • 100 ml uvařené silné kávy
  • cca 60 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
  • 2 g želatiny bez příchuti
  • 8 žloutků
  • 200 ml rumu nebo koňaku

Postup: Smetanu či kokosové mléko zahřejte. Přimíchejte do něj čokoládu, zrníčka z vanilkového lusku (případně pár kapek extraktu), scezenou uvařenou kávu a sladidlo podle chuti. Čokoládu nechte rozpustit. Přidejte podle návodu připravenou želatinu a přes jemné sítko propasírované žloutky (tak je zbavíte poutek s bílky).

Směs za stálého míchání zahřejte na přibližně 85 °C, kdy vám začne jemně houstnout. Smetana se ale nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Podle chuti přidejte rum nebo koňak (případně vynechejte, pokud se striktně vyhýbáte alkoholu). Pokud chcete extra hladkou konzistenci likéru, hotovou směs ještě přeceďte přes jemné sítko. Dejte vychladit na několik hodin a před podáváním protřepejte. 

Podávejte na ledu.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?
Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?

Alergie je nemoc dnešní doby. V České republice je až 25 % alergických dětí a tento počet pořád stoupá. Lze nějak vzniku alergie předejít?